KriptovalutaTeknologji

Qka është dhe si funksionon Bitcoin

Qka është Bitcoin?

Bitcoin është një monedhë dixhitale e decentralizuar që ju mund ta blini, ta shisni dhe ta shkëmbeni drejtpërdrejt, pa një ndërmjetës. Krijuesi i Bitcoin, Satoshi Nakamoto, fillimisht përshkroi nevojën për “një sistem pagese elektronike të bazuar në prova kriptografike në vend të besimit”.

Çdo transaksion Bitcoin që është bërë ndonjëherë ekziston në një libër publik të aksesueshëm për të gjithë, duke i bërë transaksionet të vështira për t’u kthyer dhe të vështira për t’u falsifikuar. Kjo është nga dizajni: Thelbi i natyrës së tyre të decentralizuar, Bitcoin-ët nuk mbështeten nga qeveria apo ndonjë institucion emetues dhe nuk ka asgjë për të garantuar vlerën e tyre përveç provës së pjekur në zemër të sistemit.

Që nga fillimi i tij në 2009, Bitcoin është rritur në mënyrë dramatike sa i përket vlerës. Edhe pse dikur shitej për nën 150 dollarë për monedhë, që nga 8 qershori, 1 BTC është e barabartë me rreth 30,200 dollarë. Për shkak se furnizimi i tij është i kufizuar në 21 milionë monedha, shumë presin që çmimi i tij të vazhdojë të rritet vetëm me kalimin e kohës, veçanërisht pasi investitorët më të mëdhenj institucionalë fillojnë ta trajtojnë atë si një lloj ari dixhital për të mbrojtur kundër paqëndrueshmërisë së tregut dhe inflacionit.

Si funksionon Bitcoin?

Bitcoin është ndërtuar mbi një rekord dixhital të shpërndarë të quajtur blockchain . Siç nënkupton edhe emri, blockchain është një trup i lidhur të dhënash, i përbërë nga njësi të quajtura blloqe që përmbajnë informacion për çdo transaksion, duke përfshirë datën dhe kohën, vlerën totale, blerësin dhe shitësin, dhe një kod unik identifikimi për çdo shkëmbim. Regjistrimet janë të lidhura së bashku në rend kronologjik, duke krijuar një zinxhir dixhital blloqesh.

“Sapo një bllok shtohet në blockchain, ai bëhet i aksesueshëm për këdo që dëshiron ta shikojë atë, duke vepruar si një libër publik i transaksioneve të kriptomonedhave”, thotë Stacey Harris, konsulente për Pelicoin, një rrjet ATM-sh të kriptomonedhave .

Blockchain është i decentralizuar, që do të thotë se nuk kontrollohet nga asnjë organizatë. “Është si një Google Doc me të cilin mund të punojë kushdo”, thotë Buchi Okoro, CEO dhe bashkëthemelues i shkëmbimit afrikan të kriptomonedhave Quidax. “Askush nuk e zotëron atë, por kushdo që ka një lidhje mund të kontribuojë në të. Dhe ndërsa njerëz të ndryshëm e përditësojnë atë, kopja juaj gjithashtu përditësohet.”

Ndërsa ideja që çdokush mund të modifikojë blockchain mund të duket e rrezikshme, është në fakt ajo që e bën Bitcoin të besueshëm dhe të sigurt. Që një bllok transaksioni të shtohet në zinxhirin bllokues të Bitcoin, ai duhet të verifikohet nga shumica e të gjithë mbajtësve të Bitcoin dhe kodet unike të përdorura për të njohur kuletat dhe transaksionet e përdoruesve duhet të jenë në përputhje me modelin e duhur të kriptimit.

 

Këtu është një video që shpjegon historinë e Bitcoin:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button