Teknologji

Njerëzimi do të shkojë në Mars ‘në këtë dekadë’, parashikon presidenti i SpaceX

Dhe SpaceX, me sa duket, do të jetë ata që do të na çojnë atje.

Koncepti i artistit të SpaceX për një qytet në Mars.

Koncepti i artistit të SpaceX për një qytet në Mars. (Kredi i imazhit: SpaceX)

Një mision në Mars me ekuipazh mund të ndodhë më shpejt se sa mendoni.

Astronautët ka të ngjarë të arrijnë në sipërfaqen e Planetit të Kuq përpara fundit të viteve 2020, i tha së fundmi Shepard Smith-it të CNBC-së, presidenti dhe shefi operativ i SpaceX , Gwynne Shotwell.

“Unë mendoj se do të jetë në këtë dekadë, po. Njerëzit në hënë , më shpejt,” tha Shotwell në intervistën e shkurtër, të cilën mund ta shikoni këtu

“Unë mendoj se ne duhet të marrim një dërgesë të madhe në sipërfaqen e Marsit , dhe më pas njerëzit do të fillojnë të mendojnë më shumë për të,” shtoi ajo. “Dhe pastaj, mendoj se brenda pesë apo gjashtë viteve, njerëzit do të shohin se ai do të jetë një vend i vërtetë për të shkuar.”

SpaceX, natyrisht, synon të jetë ai që do ta bëjë realitet këtë vizion ambicioz. Kompania po zhvillon një kombinim të madh rakete-anije kozmike të ripërdorshme të quajtur Starship për të çuar njerëz dhe ngarkesa në Hënë, Mars dhe më gjerë.

Starship tashmë ka disa misione në hënë në arkivën e saj. Në vitin 2018, për shembull, miliarderi japonez Yusaku Maezawa rezervoi automjetin për një udhëtim rreth hënës me një datë të synuar të nisjes në vitin 2023. Dhe NASA zgjodhi Starship si zbarkuesin e parë hënor me ekuipazh për programin e saj Artemis , i cili planifikon të vendosë astronautë pranë polit jugor të hënës në 2025. 

NASA e sheh Artemisin si një program nga Hëna në Mars dhe synon të nisë një mision të ekuipazhit të Planetit të Kuq në vitin 2040 ose rreth e rrotull – rreth një dekadë më vonë sesa Shotwell të shohë që fillimisht çizmet të përplasen në papastërtitë e kuqe.  

SpaceX po punon drejt një momenti historik të madh në zhvillimin e Starship – fluturimi i parë provë orbital i automjetit, të cilin kompania dëshiron ta nisë nga objekti i saj në Teksas Jugor, i quajtur Starbase, në të ardhmen e afërt. Megjithatë, ky nisje nuk mund të ndodhë derisa Administrata Federale e Aviacionit e SHBA (FAA) të përfundojë një vlerësim mjedisor të aktiviteteve në Starbase. 

Ai rishikim fillimisht ishte menduar të bëhej deri në fund të vitit 2021, por FAA e ka shtyrë përfundimin e tij disa herë, më së fundmi deri në 31 maj .

Intervista e Shotwell me Smith ishte pjesë e “Inspiring America: The 2022 Inspiration List”, një program që do të transmetohet këtë fundjavë në televizionin dhe rrjetet e transmetimit të NBCUniversal News Groups. Mësoni më shumë rreth “Inspiring America” ​​dhe si ta shikoni këtu.

Burimi: www.space.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button