KriptovalutaTeknologji

Kosova tani ka ndaluar minierat e kriptomonedhave për të kursyer energjinë elektrike

Qeveria e Kosovës të martën prezantoi një ndalim të minierave të kriptomonedhave në një përpjekje për të frenuar konsumin e energjisë elektrike, pasi vendi po përballet me krizën më të rëndë të energjisë në një dekadë për shkak të ndërprerjeve të prodhimit.

“Të gjitha agjencitë e zbatimit të ligjit do të ndalojnë prodhimin e këtij aktiviteti në bashkëpunim me institucionet tjera relevante që do të identifikojnë lokacionet ku ka prodhim të kriptovalutave”, tha në një deklaratë ministri i Ekonomisë dhe Energjetikës, Artane Rizvanolli.

Për shkak të çmimeve të lira të energjisë në Kosovë në vitet e fundit, shumë të rinj në Kosovë janë përfshirë në minierat e kriptove.

Përballë ndërprerjeve të termocentraleve me qymyr dhe çmimeve të larta të importit, autoritetet u detyruan muajin e kaluar të prezantonin ndërprerjet e energjisë elektrike.

Çmimet evropiane të gazit u rritën me më shumë se 30% të martën pasi furnizimet e ulëta nga Rusia rindezën shqetësimet për një krizë energjie ndërsa moti më i ftohtë afrohet.

Reklamë · Lëvizni për të vazhduarRaportoni një reklamë

Në dhjetor, Kosova shpalli gjendjen e jashtëzakonshme për 60 ditë, e cila do t’i lejojë qeverisë të ndajë më shumë para për importet e energjisë, të prezantojë më shumë ndërprerje të energjisë elektrike dhe masa më të ashpra.

Një minator, i cili foli në kushte anonimiteti dhe që ka 40 GPU (Njësitë e Përpunimit Grafik), i tha Reuters se ai po paguante rreth 170 euro në muaj për energjinë elektrike dhe po merr rreth 2,400 euro në muaj fitim nga minierat.

Miniera e monedhave ka qenë në rritje në veri të Kosovës, kryesisht të populluar nga serbë që nuk e njohin shtetin e Kosovës dhe refuzojnë të paguajnë energjinë elektrike.

Vendi me 1.8 milionë banorë tani po importon më shumë se 40% të energjisë së konsumuar me kërkesa të larta gjatë dimrit, kur njerëzit përdorin energjinë elektrike kryesisht për ngrohje.

Rreth 90% e prodhimit të energjisë në Kosovë është nga linjiti, një qymyr i butë që prodhon ndotje toksike kur digjet.

Shifrat zyrtare tregojnë se Kosova ka rezervat e pesta më të mëdha të linjitit në botë prej 12-14 miliardë tonë.

Burimet:

reuters.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button