PolitikTeknologji

Biden nënshkruan një urdhër ekzekutiv gjithëpërfshirës që synon Big Tech dhe synon të nxisë konkurrencën në ekonominë amerikane

Presidenti Joe Biden nënshkroi të premten një urdhër ekzekutiv gjithëpërfshirës për të promovuar konkurrencën në ekonominë amerikane, pjesë të të cilit synojnë një strategji kyçe biznesi të përdorur nga kompanitë e Silicon Valley.Urdhri i gjerë synon të ulë çmimet e barnave me recetë, të ndalojë ose kufizojë marrëveshjet jo-konkurruese që Shtëpia e Bardhë thotë se pengojnë lëvizshmërinë ekonomike dhe godasin ofruesit e Big Tech dhe të shërbimeve të internetit, ndër disa dispozita të tjera.”Sot, do të nënshkruaj së shpejti urdhrin ekzekutiv që promovon konkurrencën për të ulur çmimet, për të rritur pagat dhe për të ndërmarrë një hap tjetër kritik drejt një ekonomie që funksionon për të gjithë,” tha Biden në Shtëpinë e Bardhë.

Presidenti tha: “Zemra e kapitalizmit amerikan është një ide e thjeshtë: konkurrencë e hapur dhe e ndershme. Kjo do të thotë se nëse kompanitë tuaja duan të fitojnë biznesin tuaj, ato duhet të dalin jashtë dhe duhet të përmirësojnë lojën e tyre.”

“Më lejoni të jem shumë i qartë: Kapitalizmi pa konkurrencë nuk është kapitalizëm. Është shfrytëzim,” tha Biden.Presidenti tha: “Pa konkurrencë të shëndetshme, lojtarët e mëdhenj mund të ndryshojnë dhe të paguajnë çfarë të duan dhe t’ju trajtojnë si të duan. Dhe për shumë amerikanë kjo do të thotë të pranoni një marrëveshje të keqe për gjërat pa të cilat nuk mund të kaloni. Pra, ne e dimë se ne “Kemi një problem, një problem të madh. Por ne kemi gjithashtu një mundësi të jashtëzakonshme.”Shkruani emailin tuaj për t’u regjistruar në buletinin CNN Ndërkohë në Amerikë.

Urdhri synon të lehtësojë konkurrencën në brezin e gjerë duke inkurajuar Komisionin Federal të Komunikimeve të rifusë një të ashtuquajtur “etiketë ushqyese” për ofruesit e shërbimeve të internetit që do t’u jepte konsumatorëve informacion më të qartë rreth shërbimeve të një ofruesi. Ai kërkon që FCC të kufizojë tarifat e përfundimit të parakohshëm dhe të ndalojë marrëveshjet e ekskluzivitetit që aktualisht kufizojnë ndërtesat e apartamenteve dhe njësitë e tjera me qira vetëm për një ofrues interneti. 

Ai gjithashtu i bën thirrje FCC-së të rivendosë rregullat e agjencisë për neutralitetin neto për kompanitë me brez të gjerë që do t’i ndalonte ato të bllokonin, ngadalësonin ose përshpejtonin në mënyrë selektive faqet e internetit. Këto rregulla, të miratuara gjatë administratës së Obamës, u anuluan nën FCC të Trump. Rivendosja e rregullave ka të ngjarë të provokojë një tjetër luftë gjyqësore për këtë çështje.Urdhri gjithashtu zgjeron 

sulmin e Biden ndaj kompanive të teknologjisë së madhe si Amazon dhe Facebook. Ai vendos një politikë në të gjithë administratën për të shqyrtuar më shumë bashkimet, duke përfshirë bashkimet e përfunduara. Ai zvogëlon të ashtuquajturat “blerje vrasëse” që përfshijnë konkurrentë të rinj, lloji i marrëveshjes që kritikët thonë se Facebook u angazhua kur bleu Instagram dhe WhatsApp. Ai synon një model biznesi kyç të Silicon Valley: Mbledhja dhe përdorimi i sasive të mëdha të të dhënave të konsumatorëve dhe nxitja për kompanitë e teknologjisë me linja të shumta biznesi për të promovuar shërbimet e tyre në kurriz të konkurrencës. “Ne duhet të kthehemi në një ekonomi që rritet nga poshtë lart dhe nga mesi”, tha Biden. “Urdhëri ekzekutiv që do të nënshkruaj së shpejti angazhon qeverinë federale për zbatimin e plotë dhe agresiv të ligjeve tona antitrust. Jo më tolerancë për veprimet abuzive nga monopolet, jo më bashkime të këqija që çojnë në pushime masive nga puna, çmime më të larta, më pak opsione si për punëtorët ashtu edhe për konsumatorët”.Bojëja ishte tharë mezi sipas urdhrit kur disa grupe progresive filluan të ngrinin pyetjen se kur Shtëpia e Bardhë do të plotësojë një pozicion kyç antitrust në Departamentin e Drejtësisë.Asistenti i Prokurorit të Përgjithshëm në Divizionin e Antitrustit është ndër postet e panumërta që ende nuk janë plotësuar. Kjo zyrë ngarkohet me zbatimin e urdhrit të përgjithshëm ekzekutiv.”A mund të zbatohet ndonjë nga këto në mënyrë efektive pa një AAG për antitrust?” tha një zyrtar i lartë demokrat, duke folur në kushte anonimiteti për të shmangur kritikimin e drejtpërdrejtë të administratës. “Jo, nuk është e mundur.”Një zyrtar i lartë i Shtëpisë së Bardhë, i pyetur për kritikat, tha se nuk kishte një vlerësim kohor se kur do të shpallej një kandidat për postin, i cili tani plotësohet nga një ushtrues detyre i ndihmës prokurorit të përgjithshëm.Ky pozicion, në mesin e shumë vendeve të tjera të lira në të gjithë qeverinë, është diçka për ne që duhet ta mbajmë në sy. Është paksa një kontroll i realitetit në urdhrin ekzekutiv – edhe midis grupeve që e mbështesin plotësisht atë.Urdhri i Biden gjithashtu i bën thirrje Komisionit Federal të Tregtisë të krijojë rregulla të reja për mbledhjen e të dhënave dhe të ndalojë konkurrencën e pandershme në tregjet online. Ai gjithashtu miratoi një parim të njohur si “e drejta për riparim”, duke bërë thirrje për rregulla të FTC që ndalojnë prodhuesit e teknologjisë të padisin dyqanet e pavarura të riparimit ose të pengojnë konsumatorët të përpiqen të riparojnë pajisjet e tyre. Biden do t’u bëjë thirrje rregullatorëve federalë që të krijojnë rregulla për të reduktuar marrëveshjet e mos konkurrencës dhe për të ndaluar kërkesat e panevojshme të licencimit të profesionit, të cilat Shtëpia e Bardhë thotë se pengojnë lëvizshmërinë ekonomike. Presidenti do të inkurajojë gjithashtu FTC dhe Departamentin e Drejtësisë që të forcojnë udhëzimet antitrust për të parandaluar punëdhënësit të bashkëpunojnë për të shtypur pagat ose për të ulur përfitimet duke ndarë informacionin e pagave dhe përfitimeve me njëri-tjetrin.”Punëtorët duhet të jenë të lirë të marrin një punë më të mirë nëse dikush e ofron atë. Nëse punëdhënësi juaj dëshiron t’ju mbajë, ai ose ajo duhet të ia vlen të qëndroni. Ky është lloji i konkurrencës që çon në paga më të mira dhe dinjitet më të madh. punë”, tha Biden.Urdhri ekzekutiv i Biden vazhdon gjithashtu një shtytje historike të administratës Trump për të lejuar shtetet të importojnë barna me recetë nga Kanadaja, ku rregullorja e qeverisë mban ulur koston e ilaçeve. Ai drejton Administratën e Ushqimit dhe Barnave të punojë me shtetet për të importuar në mënyrë të sigurt barnat, të cilat Biden i kishte mbështetur gjatë fushatës së tij presidenciale.Megjithatë, mbeten shumë pengesa përpara se kjo të bëhet realitet.Disa shtete, përfshirë Florida, kanë shprehur interes për importimin e barnave si një mënyrë për të ulur kostot. Por Kanadaja e ka kundërshtuar idenë dhe ekspertët vënë në dyshim nëse vendi ka furnizim të mjaftueshëm për të bërë një rënie të konsiderueshme në çmimet e barnave në SHBA. Prodhuesit gjithashtu kanë ngritur një padi për të ndaluar përpjekjet.Urdhri ekzekutiv udhëzon gjithashtu Departamentin e Shëndetësisë dhe Shërbimeve Njerëzore që të nxjerrë një plan brenda 45 ditëve për të luftuar çmimet e larta të barnave me recetë dhe rritjen e çmimeve. Demokratët e Kongresit kanë formuluar gjithashtu përpjekje për të ulur çmimet e barnave, që është një nga ankesat kryesore të amerikanëve për kujdesin shëndetësor.Urdhri ekzekutiv përfshin 72 iniciativa nga më shumë se një duzinë agjencish federale, sipas Shtëpisë së Bardhë. Një nga këto iniciativa është drejtimi i Departamentit të Shëndetësisë dhe Shërbimeve Njerëzore të SHBA-së që të shqyrtojë nxjerrjen e rregullave të propozuara brenda 120 ditëve për lejimin e shitjes së aparateve të dëgjimit pa recetë.”Pasi këto rregulla të hyjnë në fuqi, një palë aparate dëgjimi mund të kushtojnë qindra dollarë, jo mijëra. Dhe ju do të jeni në gjendje t’i merrni në farmacinë tuaj lokale,” tha Biden.Ai gjithashtu ul kostot e transportit për kompanitë dhe kostot e barnave me recetë për amerikanët. Ai do të drejtojë Departamentin e Transportit të vendosë rregulla që detyrojnë linjat ajrore të rimbursojnë paratë tuaja kur WiFi gjatë fluturimit nuk funksionon. Ai gjithashtu drejton USDA-në të nxjerrë rregulla të reja që ofrojnë mbrojtje të reja për fermerët dhe rregulla të reja që përcaktojnë etiketat “Produkti i SHBA”.”Konkurrenca e ndershme është ajo që e bëri Amerikën kombin më të pasur, më inovativ në histori. Kjo është arsyeja pse njerëzit vijnë këtu për të shpikur gjëra dhe për të filluar biznese të reja,” tha Biden.

Presidenti tha: “Në konkurrencën kundër Kinës dhe kombeve të tjera të shekullit të 21-të, le të tregojmë se demokracia amerikane dhe populli amerikan mund të konkurrojnë me të vërtetë këdo, sepse e di që vetëm duke i dhënë gjysmë shansi, populli amerikan nuk do të ndonjëherë, ndonjëherë e zhgënjejnë vendin e tyre.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button