Politik

BE fton Kosovën dhe Serbin të zhvillojnë bisedime në Bruksel

Bashkimi Evropian të hënën i kërkoi Kosovës dhe Serbisë që të tregojnë përmbajtje në ngritjen e fundit të tensioneve mbi rregullat e reja kufitare dhe ftoi palët të vazhdojnë bisedimet në Bruksel.

Duke folur në një konferencë të përditshme të lajmeve në Bruksel, zëdhënësi kryesor për punët e jashtme Peter Stano u bëri thirrje të gjitha palëve “të qëndrojnë të qetë” dhe paralajmëroi se “veprimet e pakoordinuara dhe të njëanshme që rrezikojnë stabilitetin dhe sigurinë në terren dhe pengojnë lirinë e lëvizjes Të gjithë qytetarët duhet të ndalojnë menjëherë.”

“E vetmja mënyrë për të zgjidhur çdo mosmarrëveshje dhe veçanërisht këtë të fundit është përmes dialogut”, shtoi ai.

Stano i ftoi qeveritë “të takohen në Bruksel për të diskutuar rrugën përpara për të gjetur zgjidhje dhe për të parandaluar rishfaqjen e tensioneve të tilla”.

Ai tha se “të gjitha çështjet e hapura midis Serbisë dhe Kosovës duhet të adresohen përmes dialogut të lehtësuar nga BE”, i cili është thelbësor për rrugën e dy vendeve drejt BE-së.

Tensionet u rritën të dielën përpara një ligji të ri kosovar që supozohet të hyjë në fuqi më 1 gusht, duke e bërë të detyrueshme për të gjithë, përfshirë serbët që jetojnë në Kosovë, të kenë letërnjoftim dhe targa të Kosovës.

Protestuesit bllokuan rrugët që të çojnë në dy pika kufitare, Jarinje dhe Bërnjak, dhe policia e Kosovës kufizoi pikat kufitare.

Kosova tashmë ka shtyrë për një muaj zbatimin e rregullave të reja kufitare.

Kosova shpalli pavarësinë e saj nga Serbia në vitin 2008, me shumicën e shteteve anëtare të OKB-së, përfshirë SHBA-në, Britaninë e Madhe, Francën, Gjermaninë dhe Turqinë, që e njohën atë si një vend autonom.

I nisur në vitin 2011, Dialogu Beograd-Prishtinë i udhëhequr nga BE synon të normalizojë marrëdhëniet midis dy vendeve ballkanike dhe të gjejë një zgjidhje të pranueshme reciprokisht për mosmarrëveshjet në kuadrin e një marrëveshjeje ligjërisht të detyrueshme.

Josep Borrell, shefi i politikës së jashtme të BE-së, përshëndeti vendimin e Kosovës për të zhvendosur masat në 1 shtator.

“Pritni që të gjitha pengesat të hiqen menjëherë. Çështjet e hapura duhet të adresohen përmes dialogut të lehtësuar nga BE dhe fokusimi në normalizimin e plotë të marrëdhënieve mes Kosovës dhe Serbisë, thelbësore për rrugët e tyre të integrimit në BE,” shkroi ai në Twitter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button