Politik

NATO rithekson angazhimin për sigurinë e Ballkanit Perëndimor

Zëvendës Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, ambasadori Mircea Geoană, dhe Këshilli i Atlantikut të Veriut bënë një vizitë në misionin e KFOR-it të udhëhequr nga NATO dhe Ekipin Këshillues dhe Ndërlidhës të NATO-s në Kosovë.

Zëvendës Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Mircea Geoană dhe ambasadorët e aleatëve dhe të partnerëve kontribuues të trupave të KFOR-it vizitojnë KFOR-in, misionin e udhëhequr nga NATO në Kosovë

Ambasadorët e 30 aleatëve të NATO-s dhe partnerëve kontribuues të trupave të KFOR-it u takuan me komandantin e KFOR-it, gjeneralmajor Ferenc Kajári dhe drejtorin e Ekipit Këshillues dhe Ndërlidhës të NATO-s në Kosovë, gjeneral brigade Joachim Hoppe. Ata gjithashtu shkëmbyen mendime me shefat e misioneve të Bashkimit Evropian, Misionit të Bashkimit Evropian për Sundimin e Ligjit, Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë dhe Misionin e Administratës së Përkohshme të Kombeve të Bashkuara në Kosovë. Gjatë vizitës, Zëvendës Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s u takua me znj. Vjosa Osmani dhe z. Goran Rakiq në Prishtinë për diskutime dypalëshe.

Zëvendës Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Geoană kujtoi se Koncepti i ri Strategjik i miratuar në Madrid javën e kaluar riafirmon rëndësinë strategjike të rajonit të Ballkanit Perëndimor për Aleancën. Ai theksoi se NATO ka qenë e përkushtuar për paqen dhe stabilitetin në rajonin e Ballkanit Perëndimor për dekada. “Misioni ynë i KFOR-it është demonstrimi më i prekshëm i këtij angazhimi,” tha ai, duke vënë në dukje se sipas mandatit të tij nga Rezoluta 1244 e Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara të vitit 1999, KFOR-i ofron një mjedis të sigurt dhe të sigurt dhe garanton lirinë e lëvizjes për të mirën e të gjithëve. komunitetet në Kosovë. “KFOR-i vazhdon të kryejë misionin e tij, duke punuar në bashkëpunim të ngushtë me një sërë aktorësh, përfshirë Kombet e Bashkuara, Misionin e Bashkimit Evropian për Sundimin e Ligjit, Organizatat e Sigurisë në Kosovë dhe Forcat e Armatosura të Serbisë”, theksoi ai.

Z. Geoana theksoi se NATO e mbështet plotësisht procesin e normalizimit ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës, pasi dialogu Beograd-Prishtinë i lehtësuar nga BE-ja është platforma e vetme për të gjetur një zgjidhje që respekton të drejtat e të gjitha komuniteteve dhe mund të çojë në një paqe të qëndrueshme. Ai shtoi se pushtimi brutal i Ukrainës nga Rusia ka ndryshuar rrënjësisht arkitekturën e sigurisë evropiane dhe NATO mbetet fuqishëm e përkushtuar ndaj një mjedisi të sigurt dhe të sigurt dhe për stabilitet më të gjerë në Ballkanin Perëndimor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button