Teknologji

Si të investoni në Forex

Për disa tregtarë dhe investitorë, investimi në një monedhë të huaj ofron një mundësi emocionuese për të spekuluar mbi kurset e këmbimit midis monedhave në mbarë botën. Ndërsa është e rrezikshme, shumë mund të largohen me një këmbim valutor fitimprurës, i quajtur gjithashtu Forex ose FX . Nëse jeni i ri për të investuar në monedha të huaja, ja çfarë duhet të dini për të filluar.

Çfarë është investimi në Forex?

Kur udhëtoni nëpër botë, nuk mund të përdorni gjithmonë dollarë amerikanë për blerje. Në vend të kësaj, ju duhet t’i konvertoni paratë tuaja në euro, jen, pesos ose çfarëdo monedhe që përdoret nga vendi që po vizitoni.

Kur blini ose shisni para për të udhëtuar, me siguri keni vënë re kursin e këmbimit. Kjo ju tregon se sa nga valuta tjetër merrni për dollar, dhe anasjelltas. Këto norma ndryshojnë rregullisht. Ndryshimet e çmimeve bazohen në lajmet ekonomike , të dhënat e parashikuara ekonomike dhe faktorë të tjerë.

Në tregtimin në Forex, ju blini një sasi të madhe të valutës së huaj ashtu si do të blini një aksion, obligacion ose fond të përbashkët . Në vend që të përpiqeni të fitoni një fitim përmes rritjes së vlerës së atij investimi, ju shpresoni se vlera e dollarit amerikan të asaj monedhe do të lëvizë në drejtimin që po shpresoni (lart ose poshtë). Kur kjo ndodh, ju fitoni një fitim kur e ktheni monedhën përsëri në dollarë.

Çfarë duhet të dini përpara se të investoni në Forex

Para se të investoni në Forex, është e rëndësishme të kuptoni rreziqet e përfshira dhe se si planifikoni të përfitoni. Hyrja pa një strategji të mirëpërcaktuar mund të çojë në ekzekutim të dobët dhe humbje të mëdha. Këtu janë disa gjëra të rëndësishme që duhen mbajtur parasysh përpara se të bëni investimin tuaj të parë në Forex:

 • Rreziku i investimit: Filloni duke kuptuar rrezikun tuaj të përgjithshëm të investimit. Profili i rrezikut të USD/CAD është shumë i ndryshëm nga USD/BRL. Ashtu si çdo kompani është e ndryshme në tregun e aksioneve, çdo palë monedhe është e ndryshme në tregun e Forex.
 • Tarifat e tregtimit: Disa brokera fshehin tarifat brenda spread-eve, ose ndryshimin midis çmimeve të blerjes dhe shitjes për një palë monedhe. Të tjerët ngarkojnë tarifa të qarta transaksioni bazuar në vëllimin, madhësinë e tregtisë ose çiftin. Dijeni se çfarë do të paguani për çdo tregti.
 • Leva e përdorur: Nëse jeni duke e ekspozuar veten ndaj më shumë se 1 dollarë rreziku për çdo 1 dollarë të investuar, ju jeni duke përdorur levën. Kjo mund të përshpejtojë fitimet dhe humbjet, kështu që dijeni se sa levë po përdorni.
 • Kërkesat e marzhit: Ngjashëm me levën, marzhi mund të çojë në fitime dhe humbje të mëdha. Nëse jeni duke tregtuar me marzh, kuptoni kostot dhe njihni kërkesat e marzhit për llogarinë tuaj.
 • Fitimi ose humbja për pip: Monedhat shkojnë lart e poshtë në rritje të vogla, të njohura si pips. Njihni shumën që do të fitoni ose humbni në terma dollarë për pip në ndryshimin e kursit të këmbimit.
 • Nuk ka treg të centralizuar FX: Çdo platformë tregtare Forex operon tregun e vet me rregullat dhe tarifat e veta. Norma e saktë që merrni mund të mos jetë e njëjta normë e paguar nga bankat e mëdha ose e publikuar në faqet e lajmeve Forex. Ju paguani një tarifë bazuar në aktivitetin e tregut të platformës suaj.

Hapat për të investuar në një monedhë të huaj

Këtu janë hapat për të investuar në valutë të huaj:

 1. Hapni një llogari brokerimi – Së pari, ju duhet një vend për të mbajtur valutën tuaj të huaj. Kjo është një llogari brokerimi . Hapni një për të filluar nëse nuk keni tashmë një ndërmjetësim të preferuar. Ne rekomandojmë përdorimin e ndërmjetësit të zbritjeve të mëposhtme:
  ETrade
 2. Financoni llogarinë tuaj – Depozoni para nga një llogari kontrolluese e lidhur ose një llogari tjetër brokerimi.
 3. Hulumtoni strategjinë tuaj të Forex – Ju nuk duhet të blini vetëm paund, loonies ose juanë bazuar në një ndjenjë të zorrëve. Hulumtoni perspektivën ekonomike dhe bëni një blerje monedhe të arsimuar.
 4. Vendosni një urdhër blerjeje për çiftin tuaj të preferuar të monedhës — Pasi të zgjidhni monedhën tuaj, zgjidhni llojin e duhur të aktivit (opsion/e ardhme/tjetër) dhe futni tregtinë tuaj.
 5. Mbani shënime për investimin tuaj – Tregjet Forex mund të ndryshojnë shumë shpejt, shpesh edhe më shpejt se aksionet. Qëndroni të fokusuar në investimet tuaja dhe jini të gatshëm të bëni një lëvizje nëse ato marrin një kthesë në drejtimin e gabuar .

Llojet e investimeve në valutë të huaj

Ndërsa ju mund të blini dhe shisni valutë të huaj drejtpërdrejt, shumë tregtarë përdorin mjete të ndryshme për të investuar në monedha. Këtu janë disa metoda të njohura për të hyrë në tregtimin në Forex me një llogari brokerimi:

 • Opsionet – Opsionet e monedhës ju japin mundësinë për të blerë ose shitur monedhë me një çmim të caktuar në një datë dhe orë të caktuar. Nëse specifikat funksionojnë në favorin tuaj, ju mund të ushtroni opsionin për një fitim. Mësoni më shumë rreth tregtimit të opsioneve këtu.
 • Futures – Futures funksionojnë si opsione në shumë mënyra. Por në vend që të keni opsionin për të ushtruar në një kohë të caktuar, ju jeni të detyruar ta ushtroni kontratën kur të përfundojë. Mësoni më shumë rreth të ardhmes këtu.
 • Fondet – Fondet e ndërsjella dhe fondet e tregtuara në shkëmbim (ETF) shpesh mbajnë aksione dhe obligacione, por ato nuk kufizohen në ato aktive. Një fond mund të mbajë edhe monedha të huaja. Mësoni më shumë për fondet e investimeve këtu.

Disa investitorë mund të përdorin një nga këto investime si mbrojtje. Mbrojtja e monedhës është një kombinim i tregtive të krijuara për të kompensuar rreziqe të tjera. Mund të jetë gjithashtu i dobishëm për emigrantët që duan të mbajnë llogari në monedha të shumta.

Ju gjithashtu mund të merrni monedhën direkt nga banka juaj në disa raste. Dhe disa banka në internet ju lejojnë të mbani monedha të huaja. Forex është më i rrezikshëm dhe më i komplikuar se disa lloje të tjera investimesh, kështu që opsionet tuaja këtu janë pak më të kufizuara sesa me klasat e tjera të aktiveve.

Rreziqet dhe avantazhet e investimit në Forex

Investimi në valutë të huaj mund të jetë emocionues, por nuk është për të gjithë. Përpara se të filloni me Forex, është mirë të shikoni rreziqet dhe avantazhet e këtij lloji investimi.

Avantazhet E Investimit Në Forex

 • Diversifikoni portofolin tuaj – Shumë investitorë fokusohen shumë në aksione dhe obligacione. Forex është një alternativë popullore për të diversifikuar portofolin tuaj .
 • Fitimi nga lajmet ekonomike ndërkombëtare — Lajmet dhe statistikat entuziaste mund të zhvillojnë strategji tregtare rreth publikimeve të lajmeve, zgjedhjeve dhe ngjarjeve të tjera aktuale.
 • Tregti rreth orës — Ndryshe nga tregu i aksioneve, i cili ka orë fikse, tregjet e Forex janë pothuajse gjithmonë të hapura diku. Disa platforma Forex mbështesin tregtimin 24-orësh, kështu që nuk duhet të prisni kurrë që tregjet të hapen.

Rreziqet E Investimit Në Forex

 • Paqëndrueshmëri e lartë – Lajmet udhëtojnë shpejt midis tregtarëve të Forex dhe këto tregje priren të lëvizin shpejt. Tregjet Forex janë shpesh më të paqëndrueshme se tregjet e aksioneve dhe obligacioneve.
 • Tregje më pak të parashikueshme – Kur investoni në aksione në SHBA, mund të mbështeteni në udhëzimet e kompanisë, raportet financiare dhe të dhëna të tjera për të parashikuar të ardhmen. Tregjet Forex mund të marrin luhatje të mëdha me më pak paralajmërime.
 • Shumë opsione të këqija investimi – Investor Junkie rekomandon të punoni me kompani me reputacion për të menaxhuar portofolin tuaj. Ka disa lojtarë të këqij në industri që ofrojnë produkte të dobëta me rrezik jashtëzakonisht të lartë, gjë që mund të përkeqësohet me tregtimin e marzhit .

Çfarë ju duhet për të investuar në valutë të huaj

Për të blerë ose shitur valutë të huaj, ju nevojitet një llogari brokerimi që mbështet këtë lloj aktivi. Nëse ndërmjetësi juaj nuk ju lejon të investoni drejtpërdrejt në opsione ose kontrata të së ardhmes që lidhen me valutën e huaj, shumica mbështesin një gamë të gjerë ETF-sh dhe fondesh të përbashkëta që ju japin ekspozim ndaj FX.

E kemi thënë tashmë, por është e rëndësishme të theksohet se investimi në valutë është shumë i rrezikshëm. Ju duhet të financoni llogarinë tuaj për të hyrë në Forex. Sigurohuni që të jenë para që mund të përballoni të humbni nëse gjërat nuk shkojnë sipas planit.

Hyni në botën e Forex me kujdes

Forex është një vend emocionues për të investuar, por është një fushë më eksperte e peizazhit të investimeve. Investitorët më të rinj duhet të fillojnë me aktive më pak të rrezikshme përpara se të futen në monedha.

Si çdo investim, ka rreziqe dhe përfitime me tregtimin në Forex. Ju duhet të shikoni të gjitha opsionet tuaja përpara se të vendosni. Për të provuar Forex pa rrezikuar para të vërteta, kërkoni një ndërmjetës me tregtimin e letrës , i cili funksionon si një lojë në bursë. Pasi të ndiheni rehat, drejtohuni në ndërmjetësimin tuaj të preferuar për të filluar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button