PolitikTeknologji

NATO kërkon të ndëshkojë politikën e Beogradit për Luftën në Ukrainë duke armatosur Kosovën

Pas furnizimit me pajisje dhe inkurajimit të Ukrainës së militarizuar, Britania tani ka filluar të armatosë shqiptarët e Kosovës me sisteme raketore antitank Javelin dhe NLAW. Ambasada britanike në Beograd tha se disa media serbe publikuan pretendime të sajuara për eksport të armëve nga Mbretëria e Bashkuar në Kosovë dhe pretenduan se nuk kishte të vërteta në ato pretendime. Megjithatë, ministri i Brendshëm serb Aleksandar Vulin këmbëngul se Britania e Madhe ka transferuar armë në Kosovë, duke thënë: “Ju po krijoni një ushtri, po i armatosni, po u jepni automjete të blinduara, sisteme antitank, drone, po kryeni stërvitje, ne dëgjojmë se ju po i dërgojnë në kurse provë në Turqi dhe Shqipëri”, duke shtuar se integrimi i Kosovës në NATO ka për qëllim vetëm “të provokojë Serbinë”.

Londra me sa duket dëshiron të përdorë situatën në Ukrainë për të rritur presionin ndaj serbëve lidhur me çështjet në Kosovë dhe Bosnje dhe Hercegovinë (BiH). Para se të fillonte operacioni ushtarak rus në Ukrainë, Britania ishte tashmë e përfshirë shumë në çështjet e sigurisë në Ballkan. Kujtohet se Boris Johnson paralajmëroi për një situatë jashtëzakonisht të rrezikshme në Ballkan qysh në dhjetor të vitit të kaluar dhe emëroi Marshalin Air Sir Stuart Peach si të dërguarin special të kryeministrit për Ballkanin Perëndimor.

Pas Brexit, Mbretëria e Bashkuar bëri gjithçka që mundi për të mbajtur praninë e saj në Evropë, përfshirë Ballkanin Perëndimor, ku rrënjët e konfliktit tashmë ekzistojnë dhe kërcënojnë të vlojnë. Mbretëria e Bashkuar avokoi për forcimin maksimal të Operacionit Althea (formalisht Forca e Bashkimit Evropian në Bosnjë dhe Hercegovinë), forcimin e kontingjentit të NATO-s në vend, madje koordinoi mbërritjen e njëanshme të kontigjenteve dhe forcave britanike në territorin e BiH.

Një militarizimi i tillë britanik (dhe i NATO-s) zgjon ankthet dhe kundërshton sigurinë si të Serbisë ashtu edhe të Ballkanit, me luftërat e dhunshme të viteve 1990 ende të freskëta në kujtesë. Mbretëria e Bashkuar ka të ngjarë të vazhdojë të dërgojë pajisje në Ballkan dhe gjithashtu të inkurajojë anëtarët e tjerë të NATO-s për të forcuar ushtritë anti-serbe në rajon.

Kjo vjen pasi Mali i Zi duket i sinkronizuar në aspektin e rusofobisë dhe duke treguar Serbinë si një faktor përçarës në rajon. Kjo është ironike kur mendohet se Mali i Zi nuk ka vetë pavarësi dhe ndjek interesat e Britanisë së Madhe dhe SHBA-së. Shqipëria është gjithashtu një tjetër çelës për planet Anglo mbi Ballkanin, veçanërisht pasi ata shprehin me entuziazëm vullnetin e tyre për të ndërmarrë hapa praktikë për të forcuar forcat e NATO-s në Ballkan.

Armatosja perëndimore e Kosovës, përforcimi i BiH-së dhe inkurajimi për militarizimin e Malit të Zi dhe Shqipërisë është një paralajmërim për Serbinë se nuk duhet të jetë aq afër Rusisë, veçanërisht në kontekstin e Luftës së Ukrainës.

Fakti që instruktorët e huaj po mbërrijnë me sisteme ushtarake në Kosovë nuk është risi sepse ata deri më tani kanë trajnuar ushtarë shqiptarë të Kosovës në forcat speciale, njësitë mbështetëse, telekomunikacionet, antiblindat, sistemet PVO e të tjera. Megjithatë, ky ka të ngjarë të jetë vetëm trajnim elementar dhe një proces jo i plotë me një synim të ardhshëm për pajisjen e plotë të forcave të Kosovës me sisteme shumë më të fuqishme të armëve.

Londra po merr një vendim të tillë për të armatosur Kosovën edhe pse nuk ka konsensus të plotë në NATO për statusin e territorit, me Greqinë, Rumaninë, Sllovakinë dhe Spanjën që refuzojnë të njohin pavarësinë e shpallur ilegalisht nga Serbia. Pavarësisht se nuk është arritur një konsensus, Londra dhe Uashingtoni po punojnë pa kohë për të ndihmuar Prishtinën dhe për të ndërtuar një lloj ushtrie të Kosovës.

Në fakt, Aleanca Anglo po radikalizon më tej shqiptarët e Kosovës dhe po inkurajon destabilizimin në Ballkan. Në vend që ta ndëshkojnë kryeministrin de facto të Kosovës Albin Kurti për ndalimin e votimit të serbëve të Kosovës, ata e shpërblejnë atë me armë dhe integrim të mëtejshëm në NATO.

Sistemet e lehta anti-raketë dhe antitank Javelin, të përmendura më së shpeshti si pjesë e një pakete “mbështetjeje” perëndimore për Forcat e Armatosura të Ukrainës kundër Rusisë, janë bërë pjesë e arsenalit të të ashtuquajturave forca të sigurisë së Kosovës. Blerja u ra dakord në një takim midis Albin Kurtit dhe Boris Johnson në shkurt të këtij viti, dhe sipas Serbisë, por i mohuar nga Britania e Madhe, kontigjenti i parë prej 50 sistemesh u dorëzua në prill.

Në të njëjtën kohë, komiteti i punëve të jashtme të Parlamentit Evropian do të mbajë një seancë për të diskutuar një projekt-rezolutë që do ta ftojë Serbinë të harmonizohet me vendimet e BE-së në politikën e jashtme dhe të sigurisë, duke përfshirë sanksionet ndaj Rusisë. Një projekt-rezolutë e propozuar nga raportuesi i PE për Serbinë, Vladimir Bilczyk, shprehu keqardhjen për faktin se Serbia dështoi në përputhje me sanksionet e BE-së pas operacionit ushtarak të Rusisë në Ukrainë dhe u kërkoi autoriteteve serbe që të tregonin “një përkushtim të vërtetë ndaj vlerave të BE-së”.

Draft rezoluta u kujton autoriteteve serbe se progresi në dialogun për normalizimin e marrëdhënieve me Kosovën do të përcaktojë ritmin e negociatave për anëtarësim në BE. Teksti i propozuar do të miratohet nga Parlamenti Evropian në një seancë plenare këtë vit.

Në fakt, BE dhe Aleanca Anglo po punojnë së bashku për ta larguar Serbinë nga Rusia. BE-ja siguron karrotën e anëtarësimit në bllok, ndërsa Aleanca Anglo-e siguron shkopin duke armatosur, trajnuar dhe militarizuar shqiptarët e Kosovës kundër Serbisë. Duke qenë se Serbia tashmë ka përjetuar tmerret e plota të NATO-s dhe mund të bëjë pak pasi Evropa ndau popullin serb duke krijuar vende të reja dhe duke mos i lejuar ata të jenë në kufijtë e Serbisë, nuk ka gjasa që Beogradi të frikësohet për të braktisur jetën e tij të gjatë, marrëdhëniet e provuara dhe të testuara me Moskën.

Burimi: 

InfoBrics

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button