KriptovalutaTeknologji

Roli i Bitcoin në krizën Rusi-Ukrainë

Financat zakonisht luajnë një rol të madh në luftëra, por lufta Rusi-Ukrainë është konflikti i parë i madh me një rol të spikatur për kriptovalutat. Që kur forcat ruse pushtuan Ukrainën më 24 shkurt, Shtetet e Bashkuara dhe partnerët e saj kanë vendosur një seri të paprecedentë sanksionesh ndaj Rusisë. Këto përpjekje kanë ngritur pyetje , përfshirë në Kongres , nëse kriptovalutat mund të përdoren nga aktorët rusë për të anashkaluar sanksionet. Më gjerësisht, kriza Rusi-Ukrainë vjen në një kohë kur politikëbërësit po përpiqen të vendosin se si të rregullojnë asetet dixhitale. Këtë muaj, Presidenti Biden nënshkroi një urdhër ekzekutivduke bërë thirrje për një strategji të plotë të qeverisë për asetet dixhitale, duke përfshirë zbutjen e rreziqeve të sigurisë kombëtare dhe financave të paligjshme. Parlamenti Evropian po debaton nëse do të vendosë standarde të përdorimit të energjisë për kriptovalutat që mund të kufizojnë disa lloje. Rëndësia e kriptos në këtë konflikt mund të ndikojë në perceptimet globale të teknologjisë, duke përfshirë midis qeverive që konsiderojnë rregullore të reja. 

Pyetja 1: Si është kryqëzuar kriza Ukrainë-Rusi me bisedat rreth kriptove?

A1: Që nga shfaqja e kriptove, përkrahësit kanë argumentuar se asetet e decentralizuara të dixhitalizuara do të jenë një forcë demokratizuese në financat globale. Në kontekstin e pushtimit rus të Ukrainës, përkrahësit e kriptos argumentojnë se kripto ndihmon në minimin e regjimit autoritar të Moskës duke ofruar një alternativë ndaj rublës ruse, duke lehtësuar largimin e kapitalit nga Rusia. Përkrahësit argumentojnë se kripto-ja u ofron rusëve dhe ukrainasve mesatarë një depo me vlerë dhe një mjet shkëmbimi që mund të zvogëlojë kostot humanitare të sanksioneve dhe luftës. Ata gjithashtu theksojnë kripto-n si një mjet të rëndësishëm për donacionet për qeverinë ukrainase që plotëson ndihmën perëndimore. Megjithatë, disa skeptikë e shohin natyrën e decentralizuar dhe të nënrregulluar të kriptos si një mjetpër transaksione të paligjshme, duke përfshirë si një mjet për individët dhe subjektet ruse për të anashkaluar sanksionet.

Brenda komunitetit të kriptove, kriza ka nxjerrë në pah tensionet ideologjike midis palëve thjesht liritare dhe aktive anti-autoritare, veçanërisht në lidhje me shkallën në të cilën shkëmbimet e kriptove duhet të përputhen me sanksionet ndaj subjekteve ruse. Shkëmbimet e mëdha duket se po i përmbahen rreptësisht sanksioneve, por ato po i rezistojnë thirrjeve – duke përfshirë edhe qeveria ukrainase – për të pezulluar në mënyrë proaktive tregtimin e kriptove për të gjithë në Rusi.

Pyetja 2: A mund të përdor Rusia kripto për t’iu shmangur sanksioneve?

A2: Në teori, kripto mund të përdoret për qëllime të paligjshme si shmangia e sanksioneve, por në praktikë, barrierat teknologjike, strukturat e tregut dhe likuiditeti i kufizuar do ta bëjnë të vështirë për aktorët rusë të sanksionuar të shmangin sanksionet në shkallë duke përdorur kripto. Ndërsa Departamenti i Thesarit i SHBA-së po monitoron nëse kripto po përdoret për të shmangur sanksionet, një zyrtar i Këshillit të Sigurisë Kombëtare thuhet se tha se kripto është një mjet joefektiv për evazionin e sanksioneve.

  • Barrierat teknologjike: Kriptovalutat mbështeten në teknologjinë blockchain , librat dixhitalë publikë që janë transparentë dhe të përhershëm. Për shkak se të gjitha transaksionet regjistrohen në blockchain, kriptovalutat janë ekuivalenti dixhital i ” faturave të shënuara ” në fushën e parave fizike. Bitcoin dhe shumë asete të tjera kripto janë pseudonime , jo anonime, që do të thotë se transaksionet dhe kuletat e tyre mund të gjurmohen. Nëse një portofol mund të lidhet me një entitet ose person, aktori mund të identifikohet. Agjencitë e zbatimit të ligjit tashmë përdorin metoda të tilla . Firmat private si Chainalysis ndihmojnë në këto përpjekje duke përdorur analitikë krijuese për të identifikuar dhe përcaktuar sasinë përdorime të paligjshme të kriptove. Ajo firmë, për shembull, vlerëson se vitin e kaluar 0.15 përqind e të gjitha transaksioneve të kriptove sipas vëllimit janë përdorur për qëllime të paligjshme, kryesisht mashtrime.
  • Strukturat e tregut: Shumica e kriptove transaksionohen në shkëmbime të centralizuara si Binance dhe Coinbase sepse ato ofrojnë platforma të përshtatshme dhe shërbime kujdestarie për kuletat e kriptove. Këto shkëmbime duhet të respektojnë ligjet për njohjen e klientit tuaj, kundër pastrimit të parave dhe kundër financimit të terrorizmit (KYC/AML/CFT) në Shtetet e Bashkuara dhe juridiksione të tjera kryesore. Kjo do të thotë që autoritetet mund të identifikojnë se kush i mban asetet kripto dhe mund të urdhërojnë që llogaritë e subjekteve të caktuara të pezullohen ose ngrihen.Rregullat e shkëmbimit të kriptove në Rusi janë më të relaksuara . Rrjedhimisht, mund të mos jetë e qartë se cilat subjekte mbajnë asete kripto në Rusi. Megjithëse shkëmbimet e kriptove nuk i kanë ndaluar plotësisht transaksionet nga Rusia, ato po shtrëngojnë zbatimin ndaj individëve dhe subjekteve të sanksionuara. Coinbase, për shembull, ka riafirmuar se do të ndjekë ligjet e zbatueshme të sanksioneve të SHBA për të kontrolluar klientët në listat e sanksioneve dhe për të bllokuar transaksionet nga adresat IP që mund të lidhen me individë ose subjekte të sanksionuara. Që nga 6 marsi, Coinbase kishte bllokuar mbi 25,000 adresa IP që beson se janë të lidhura me individë ose subjekte të sanksionuara.Alternativat ndaj shkëmbimeve të centralizuara me kuletat e strehuara janë shkëmbimet e decentralizuara ose transaksionet e drejtpërdrejta nga kolegët (P2P), të dyja duke përdorur kuletat jo-kujdestare . Shkëmbimet e decentralizuara janë aplikacione të shpërndara që përdorin “kontrata inteligjente” për të menaxhuar grupet e likuiditetit. Ato po rriten me shpejtësi në përdorim, por në fund të vitit të kaluar mbështetën vetëm rreth 5 për qind të vëllimit të shkëmbimeve të centralizuara. Kuletat e pastrehuara kontrollohen nga individë dhe ruhen në pajisjet e tyre elektronike. Ato janë të rrezikshme për pronarët e kriptove, sepse nëse pronari humbet çelësat e tij dixhitalë ose aksesin fizik në pajisjen në të cilën është ruajtur kriptoma, ata mund të humbasin plotësisht asetet. Këto metoda alternative të tregtimit dhe mbajtjes së kriptove kanë më shumë gjasa të përdoren për transaksione të paligjshme.
  • Likuiditet i kufizuar: Vëllimet e tregtimit të kriptove midis rublave dhe dy kriptomonedhave më likuide—bitcoin dhe tether—janë më shumë se dyfishuar që nga 24 shkurti. Megjithatë, vlera e këtyre transaksioneve mbetet në dhjetëra milionë dollarë në ditë. Në gjysmën e dytë të vitit 2021, importet e Rusisë ishin mesatarisht më shumë se 900 milionë dollarë në ditë. Vëllimi relativisht i vogël i kriptove që blihen duke përdorur rubla sugjeron që rusët e zakonshëm po përpiqen të heqin qafe rublat e tyre. Vëllimet totale të tregtimit të kriptove në të gjitha shkëmbimet në mbarë botën ishin mesatarisht rreth 24 miliardë dollarë në shkurt, krahasuar me 5 trilion dollarë në ditë në transaksione mbi SWIFT, sistemi i mesazheve financiare nga i cili bankat kryesore ruse janë të ndaluara tani.

Për të tregtuar me entitete të huaja në kripto, palët e huaja duhet të jenë të gatshme të pranojnë kriptomonedha si pagesë. Juridiksionet më lejuese të kriptove dhe me shkëmbime të mëdha janë përgjithësisht ato që udhëheqin sanksionet ndaj Rusisë. Shumë vende të tregjeve në zhvillim, nga ana tjetër, kanë ndaluar në mënyrë të nënkuptuar ose në mënyrë eksplicite kripto -mat , më së shumti Kina.

Pyetja 3: Si po përdor Ukraina kripto-n gjatë kësaj krize?

A3: Që nga fillimi i luftës, qeveria ukrainase ka përdorur kripto për të lehtësuar donacionet dhe për blerje ushtarake dhe të tjera. Kyiv ishte relativisht i pozicionuar mirë për të përfituar nga rrjetet kripto. Vitin e kaluar, një konsulencë tregu e renditi Ukrainën të katërtin globalisht për adoptimin e kriptove. Në shtator 2021, Ukraina legalizoi zyrtarisht kriptomat.

Më 26 shkurt, qeveria ukrainase filloi të kërkojë publikisht donacione kriptosh në internet. Pasi pranoi fillimisht vetëm bitcoin dhe tether, qeveria ukrainase ka zgjeruar kapacitetin e saj për të pranuar tani mbi 70 forma të kriptove. Shkëmbimi më i madh i kriptove në Ukrainë, Kuna, ndihmoi në organizimin e kësaj përpjekjeje. Megjithëse disa institucione i kanë dhuruar Ukrainës duke përdorur kripto, shumica e donacioneve vijnë nga individë në mbarë botën. Që nga 9 marsi, qeveria ukrainase pretendoi se kishte mbledhur afro 100 milionë dollarë nga donacionet e kriptove. Dhurimet e kriptove i lejojnë Kievit të marrë fonde në çast dhe janë më të shpejta sesa kërkimi i donacioneve të shlyera përmes kanaleve tradicionale financiare.

Arti dixhital i komoditizuar si tokena jo të këmbyeshëm (NFT), një medium në zhvillim për flukset financiare ndërkufitare i diskutuar në një pjesë të mëparshme të Programit Ekonomik CSIS , është bërë gjithashtu një burim i rëndësishëm dhurimi për qeverinë ukrainase. Qeveria ukrainase kishte marrë qindra donacione NFT që nga 5 marsi, duke përfshirë një CryptoPunk me vlerë mbi 200,000 dollarë. Qeveria ukrainase dhe organizatat e jashtme gjithashtu kanë filluar prodhimin dhe shitjen e NFT-ve për të mbledhur fonde, me një flamur të fundit ukrainas NFT të shitur për 6.5 milionë dollarë në eter. Megjithatë, këto dhurime të kriptove në Ukrainë janë relativisht të vogla në krahasim me miliarda dollarë në ndihmat ndërkombëtare ushtarake dhe humanitare që rrjedhin në Ukrainë nga qeveritë partnere.

Qeveria ukrainase ka përdorur donacionet e saj kripto për disa qëllime. Asnjë nga NFT-të e dhuruara në Ukrainë nuk ishte shitur që më 3 mars, me një zyrtar ukrainas që pranoi se donacionet NFT, megjithëse të vlefshme, nuk janë aq të dobishme në afat të shkurtër, duke qenë se ato janë aktive jolikuide dhe të vështira për t’u shitur . Kriptomonedhat janë shumë më likuide dhe qeveria ukrainase deri më tani ka konvertuar kriptovalutat më pak të njohura në dollarë dhe euro duke mbajtur në rezervë bitcoin dhe eter. Rreth 15 milionë dollarë nga këto rezerva kripto janë përdorur tashmë për të blerë pajisje ushtarake jo-vdekjeprurëse, si jelekët antiplumb, syze për shikimin e natës dhe furnizime mjekësore në fushën e betejës – me afërsisht 40 për qind të furnitorëve të gatshëm të bëjnë transaksione direkt në kripto që nga 5 marsi.

Burimi: csis.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button