KriptovalutaTeknologji

Si te investoni në Bitcoin?

Investimi në Bitcoin ( BTCUSD ) mund të duket i ndërlikuar, por është shumë më i lehtë kur e ndani në hapa. Investimi ose tregtimi i Bitcoin kërkon vetëm një llogari në një shërbim ose një shkëmbim, megjithëse rekomandohen praktika të mëtejshme të ruajtjes së sigurt.

Ka disa gjëra që kanë nevojë për investitorët aspirantë të Bitcoin : një llogari shkëmbimi kriptomonedhash, dokumente personale identifikimi nëse jeni duke përdorur një platformë Njihni klientin tuaj (KYC) , një lidhje të sigurt me internetin dhe një mënyrë pagese. Rekomandohet gjithashtu që të keni portofolin tuaj personal jashtë llogarisë së shkëmbimit. Metodat e vlefshme të pagesës duke përdorur këtë rrugë përfshijnë llogaritë bankare, kartat e debitit dhe kartat e kreditit . Është gjithashtu e mundur të merrni bitcoin në ATM të specializuara dhe përmes shkëmbimeve P2P.

MARRËVESHJE KRYESORE

  • Vlera e Bitcoin rrjedh nga adoptimi i tij si një sistem ruajtjeje vlerash dhe pagesash, si dhe oferta e tij e kufizuar dhe inflacioni në rënie.
  • Megjithëse është pothuajse e pamundur që vetë Bitcoin të hakohet, është e mundur që portofoli juaj ose llogaria juaj e këmbimit të komprometohet. Kjo është arsyeja pse praktikimi i masave të duhura të ruajtjes dhe sigurisë janë të domosdoshme.
  • Ju gjithashtu mund të blini bitcoin përmes shërbimeve kryesore si PayPal dhe Robinhood.
  • Një mënyrë për të zotëruar bitcoin në mënyrë indirekte është duke investuar në kompani që kanë bitcoin në bilancet e tyre.

Para se të blini Bitcoin

Privatësia dhe siguria janë çështje të rëndësishme për investitorët e Bitcoin. Kushdo që fiton çelësin privat të një adrese publike në blockchain Bitcoin mund të autorizojë transaksione.1Çelësat privatë duhet të mbahen sekret – kriminelët mund të tentojnë t’i vjedhin nëse mësojnë për zotërime të mëdha. Kini parasysh se çdokush mund të shohë bilancin e një adrese publike që përdorni. Ana e kundërt e këtij informacioni publik është se një individ mund të krijojë adresa të shumta publike për veten e tij. Kështu, ata mund të shpërndajnë sasinë e tyre të Bitcoin në shumë adresa. Një strategji e mirë është mbajtja e investimeve të rëndësishme në adresa publike që nuk janë të lidhura drejtpërdrejt me ato që përdoren në transaksione.

Çdokush mund të shikojë një histori të transaksioneve të bëra në blockchain – edhe ju. Megjithëse transaksionet regjistrohen publikisht në blockchain, informacioni identifikues i përdoruesit nuk është i tillë. Në blockchain Bitcoin, vetëm çelësi publik i një përdoruesi shfaqet pranë një transaksioni – duke i bërë transaksionet konfidenciale, por jo anonime. Në këtë kuptim, transaksionet me Bitcoin janë më transparente dhe më të gjurmueshme sesa paratë e gatshme, sepse të gjitha ato janë të disponueshme për publikun, ndryshe nga transaksionet private me para. Por transaksionet e Bitcoin gjithashtu kanë një element anonimiteti të integruar në dizajnin e tyre. Është shumë e vështirë të gjurmosh palët që kryejnë transaksione – dmth. dërguesi dhe marrësi i bitcoin – në blockchain e kriptomonedhës.

Studiuesit ndërkombëtarë dhe FBI kanë pohuar se mund të gjurmojnë transaksionet e bëra në blockchain Bitcoin në llogaritë e tjera në internet të përdoruesve, duke përfshirë kuletat e tyre dixhitale.2Për shembull, nëse dikush krijon një llogari në Coinbase , ai duhet të sigurojë identifikimin e tij.3Tani, kur ai person blen bitcoin, ai lidhet me emrin e tij. Nëse e dërgojnë atë në një portofol tjetër, ai mund të gjurmohet përsëri në blerjen e Coinbase që lidhet me identitetin e mbajtësit të llogarisë. Kjo nuk duhet të shqetësojë shumicën e investitorëve sepse Bitcoin është i ligjshëm në SHBA dhe në shumicën e vendeve të tjera të zhvilluara.

Sigurohuni që të kontrolloni statusin ligjor, rregullator dhe tatimor të blerjes dhe shitjes së bitcoin ku jetoni përpara se të bëni transaksione.

Më poshtë kemi zbërthyer hapat për të blerë bitcoin. Mos harroni se ju ende duhet të bëni kërkimin tuaj dhe të zgjidhni opsionin më të mirë për veten tuaj bazuar në rrethanat tuaja.

Hapi 1: Zgjidhni një shërbim ose vend për tregtimin e kriptove

Hapi i parë në blerjen e bitcoin konsiston në zgjedhjen e një shërbimi ose vendi të tregtimit të kriptove. Shërbimet e njohura tregtare dhe vendet për blerjen e kriptomonedhave përfshijnë shkëmbimet e kriptomonedhave, shërbimet e pagesave dhe brokerat. Nga këto, shkëmbimet e kriptomonedhave janë opsioni më i përshtatshëm sepse ato ofrojnë një gjerësi karakteristikash dhe më shumë kriptomonedha për tregtim.

Regjistrimi për një shkëmbim kriptomonedhash do t’ju mundësojë të blini, shisni dhe mbani kriptovaluta. Në përgjithësi, është praktika më e mirë të përdoret një shkëmbim që lejon përdoruesit e tij të tërheqin kriptomat në portofolin e tyre personal në internet për ruajtje. Për ata që kërkojnë të tregtojnë Bitcoin ose kriptovaluta të tjera, kjo veçori mund të mos ketë rëndësi.

Ka shumë lloje të shkëmbimeve të kriptomonedhave . Për shkak se etika e Bitcoin ka të bëjë me decentralizimin dhe sovranitetin individual, disa shkëmbime i lejojnë përdoruesit të mbeten anonimë dhe nuk u kërkojnë përdoruesve të fusin informacione personale. Shkëmbime të tilla funksionojnë në mënyrë autonome dhe zakonisht janë të decentralizuara, që do të thotë se ato nuk kanë një pikë qendrore kontrolli.

Edhe pse sisteme të tilla mund të shërbejnë për qëllime të mbrapshta, ato gjithashtu mund të ofrojnë shërbime për popullsinë pa banka të botës. Për kategori të caktuara njerëzish – refugjatë ose ata që jetojnë në vende me pak ose aspak infrastrukturë për kreditë qeveritare ose bankare – shkëmbimet anonime mund të ndihmojnë në sjelljen e tyre në ekonominë kryesore.

Megjithatë, për momentin, shumica e shkëmbimeve të njohura nuk janë të decentralizuara dhe ndjekin ligjet që kërkojnë nga përdoruesit të paraqesin dokumentacion identifikimi. Në Shtetet e Bashkuara, këto shkëmbime përfshijnë Coinbase, Kraken , Gemini , FTX dhe Binance.US, për të përmendur disa. Këto shkëmbime janë rritur ndjeshëm në numrin e veçorive që ofrojnë.

Universi i kriptove është rritur me shpejtësi në dekadën e fundit, me shumë argumente të reja që konkurrojnë për dollarët e investitorëve. Me përjashtim të Bitcoin dhe disa monedhave të spikatura, të tilla si Ethereum , jo ​​të gjitha këto argumente janë të disponueshme në të gjitha shkëmbimet. Çdo shkëmbim ka grupin e vet të kritereve për të përcaktuar nëse duhet të përfshijë ose përjashtojë tregtimin e disa argumenteve. 

Coinbase, Kraken dhe Gemini ofrojnë Bitcoin dhe një numër në rritje altcoins . Këto të treja janë ndoshta rampat më të lehta për kripto në të gjithë industrinë. Binance kujdeset për një tregtar më të avancuar, duke ofruar funksione më serioze tregtare dhe një larmi më të mirë zgjedhjesh altcoin. FTX, një shkëmbim kriptosh me rritje të shpejtë që ka fituar një vlerësim shumë miliardë dollarësh, ofron një numër të kufizuar altcoin për investitorët amerikanë.4Sidoqoftë, tregtarët jashtë SHBA-së kanë një zgjedhje më të madhe të argumenteve në platformën e saj.  

Një gjë e rëndësishme që duhet të kihet parasysh kur krijoni një llogari të këmbimit të kriptomonedhave është përdorimi i praktikave të sigurta të internetit. Kjo përfshin vërtetimin me dy faktorë dhe një fjalëkalim të gjatë e unik që përfshin një sërë shkronjash të vogla, shkronja të mëdha, karaktere speciale dhe numra.

El Salvadori e bëri kursin ligjor të Bitcoin më 7 shtator 2021. Ishte vendi i parë që e bëri këtë.5Kriptomonedha mund të shërbejë si monedhë për çdo transaksion ku biznesi mund ta pranojë atë. Dollari amerikan vazhdon të jetë monedha kryesore e El Salvadorit.

Hapi 2: Lidhni shkëmbimin tuaj me një opsion pagese

Pasi të keni zgjedhur një shkëmbim, do t’ju duhet të mbledhni dokumentet tuaja personale. Në varësi të shkëmbimit, këto mund të përfshijnë fotografi të patentës së shoferit ose kartës së Sigurimeve Shoqërore, si dhe informacione për punëdhënësin tuaj dhe burimin e fondeve. Informacioni që mund t’ju nevojitet mund të varet nga rajoni ku jetoni dhe ligjet brenda tij. Procesi është kryesisht i njëjtë me krijimin e një llogarie tipike brokerimi .

Pasi shkëmbimi të ketë verifikuar identitetin tuaj, do t’ju kërkohet të lidhni një opsion pagese. Në shumicën e shkëmbimeve, mund të lidhni drejtpërdrejt llogarinë tuaj bankare ose mund të lidhni një kartë debiti ose krediti. Megjithëse mund të përdorni një kartë krediti për të blerë kriptomonedhë, nuk është një ide e mirë sepse paqëndrueshmëria e çmimit të kriptomonedhës mund të rrisë koston e përgjithshme të blerjes së një monedhe.

Bitcoin është i ligjshëm në Shtetet e Bashkuara, por disa banka mund të vënë në dyshim ose madje të ndalojnë depozitat në faqet ose shkëmbimet e lidhura me kripto.6Është një ide e mirë të kontrolloni për t’u siguruar që banka juaj lejon depozitat në shkëmbimin tuaj të zgjedhur.

Ka tarifa të ndryshme për depozitat nëpërmjet një llogarie bankare, debiti ose karte krediti. Është e rëndësishme të hulumtoni tarifat që lidhen me secilin opsion pagese për të ndihmuar në zgjedhjen e një shkëmbimi ose për të zgjedhur se cili opsion pagese funksionon më mirë për ju.

Shkëmbimet gjithashtu ngarkojnë tarifa për transaksion. Këto tarifa mund të jenë ose një tarifë e sheshtë (nëse shuma e tregtimit është e ulët) ose një përqindje e shumës së tregtimit. Kartat e kreditit kanë një tarifë përpunimi përveç tarifave të transaksionit.

Hapi 3: Vendosni një porosi

Ju mund të blini bitcoin (ose kriptovaluta të tjera) pasi të zgjidhni një shkëmbim dhe të lidhni një opsion pagese. Vitet e fundit, shkëmbimet e kriptomonedhave janë bërë ngadalë më të zakonshme. Ato janë rritur ndjeshëm për sa i përket likuiditetit dhe gjerësisë së veçorive të tyre. Ndryshimet operacionale në shkëmbimet e kriptomonedhave janë paralele me ndryshimin në perceptimin e kriptomonedhave. Një industri që dikur mendohej si një mashtrim ose një me praktika të dyshimta po shndërrohet ngadalë në një industri legjitime që ka tërhequr interesin nga të gjithë lojtarët e mëdhenj në industrinë e shërbimeve financiare.

Tani, shkëmbimet e kriptomonedhave kanë arritur në një pikë ku kanë pothuajse të njëjtin nivel karakteristikash si homologët e tyre të brokerimit të aksioneve. Shkëmbimet e kriptove sot ofrojnë një sërë llojesh porosish dhe mënyrash për të investuar. Pothuajse të gjitha shkëmbimet e kriptove ofrojnë urdhra tregu dhe limit , dhe disa gjithashtu ofrojnë urdhra të ndalimit të humbjes . Nga shkëmbimet e përmendura më sipër, Kraken ofron më shumë lloje porosish. Kraken lejon urdhrat limit të tregut, limit, stop-humbje, stop-limit , take-profit dhe take-fit.7

Përveç llojeve të ndryshme të porosive, shkëmbimet ofrojnë gjithashtu mënyra për të vendosur investime të përsëritura, duke i lejuar klientët të arrijnë koston mesatare të dollarit në investimet e tyre të zgjedhura. Coinbase, për shembull, i lejon përdoruesit të vendosin blerje të përsëritura për çdo ditë, javë ose muaj.8

Hapi 4: Ruajtja e sigurt

Kuletat e Bitcoin dhe kriptomonedhave janë një vend për të ruajtur më të sigurtë asetet dixhitale. Mbajtja e kriptos tuaj jashtë shkëmbimit dhe në portofolin tuaj personal siguron që vetëm ju të keni kontroll mbi çelësin privat të fondeve tuaja. Gjithashtu ju jep mundësinë për të ruajtur fondet larg një shkëmbimi dhe për të shmangur rrezikun që shkëmbimi juaj të hakohet dhe të humbasë fondet tuaja.

Megjithëse shumica e shkëmbimeve ofrojnë kuleta për përdoruesit e tyre, siguria nuk është biznesi i tyre kryesor. Ne përgjithësisht nuk rekomandojmë përdorimin e një portofol shkëmbimi për zotërime të mëdha ose afatgjatë të kriptomonedhave.

Disa kuleta kanë më shumë veçori se të tjerat. Disa janë vetëm Bitcoin, dhe disa ofrojnë aftësinë për të ruajtur lloje të shumta të altcoins. Disa kuleta ofrojnë gjithashtu mundësinë për të ndërruar një shenjë me një tjetër.

Kur vjen puna për të zgjedhur një portofol Bitcoin, ju keni një sërë opsionesh. Gjëja e parë që do t’ju duhet të kuptoni në lidhje me portofolin kripto është koncepti i kuletave të nxehta (portofolat në internet) dhe kuletave të ftohta (portofolet prej letre ose harduerike).

Kuleta të nxehta

Kuletat në internet njihen gjithashtu si kuletat e nxehta. Kuletat e nxehta janë kuletat që funksionojnë në pajisje të lidhura me internetin si kompjuterë, telefona ose tableta. Kjo mund të krijojë dobësi sepse këto kuleta gjenerojnë çelësat privatë të monedhave tuaja në këto pajisje të lidhura me internetin. Edhe pse një portofol i nxehtë mund të jetë shumë i përshtatshëm në mënyrën se si mund të qaseni dhe të kryeni transaksione me asetet tuaja shpejt, ruajtja e çelësit tuaj privat në një pajisje të lidhur me internetin e bën atë më të ndjeshëm ndaj një hakimi.

Kjo mund të tingëllojë e kotë, por mbajtësit e portofolit të nxehtë që nuk kanë krijuar mjaftueshëm siguri rrezikojnë të humbasin fonde për vjedhje. Kjo nuk është një dukuri e rrallë dhe mund të ndodhë në shumë mënyra. Për shembull, nuk do të ishte e mençur të mburresh në një forum publik si Reddit se sa bitcoin mbani ndërsa përdorni pak ose aspak siguri dhe ta ruani atë në një portofol të nxehtë. Thënë kështu, këto kuleta mund të bëhen të sigurta për sa kohë që merren masa paraprake. Fjalëkalimet e forta , vërtetimi me dy faktorë dhe shfletimi i sigurt në internet duhet të konsiderohen si kërkesa minimale.

Këto kuleta janë më të mirat për sasi të vogla kriptomonedhash ose kriptomonedhash që po i tregtoni në mënyrë aktive në një bursë. Ju mund të krahasoni një portofol të nxehtë me një llogari rrjedhëse . Dituria financiare konvencionale do të thoshte të mbani vetëm paratë e shpenzuara në një llogari rrjedhëse, ndërsa pjesa më e madhe e parave tuaja është në llogari kursimi ose llogari të tjera investimi. E njëjta gjë mund të thuhet për kuletat e nxehta. Kuletat e nxehta përfshijnë kuletat e kujdestarisë së llogarisë celulare, desktop, ueb dhe shkëmbimi. 

Siç u përmend më parë, kuletat e këmbimit janë llogari të kujdestarisë të ofruara nga shkëmbimi. Përdoruesi i këtij lloji të portofolit nuk është mbajtësi i çelësit privat të kriptomonedhës që mbahet në këtë portofol. Nëse do të ndodhte një ngjarje ku shkëmbimi është hakuar ose llogaria juaj komprometohet, ju do të humbisni fondet tuaja. Fraza “jo çelësi juaj, jo monedha juaj” përsëritet shumë brenda forumeve dhe komuniteteve të kriptomonedhave.

Kuletat e ftohta

Përshkrimi më i thjeshtë i një portofoli të ftohtë është se ai nuk është i lidhur me internetin dhe për këtë arsye ka një rrezik shumë më të vogël për t’u komprometuar. Këto kuleta mund të quhen gjithashtu si kuleta jashtë linje ose kuleta harduerike. Këto kuleta ruajnë çelësin privat të një përdoruesi në diçka që nuk është e lidhur me internetin dhe mund të vijnë me softuer që funksionon paralelisht, në mënyrë që përdoruesi të mund të shikojë portofolin e tij pa vënë në rrezik çelësin e tij privat. 

Ndoshta mënyra më e sigurt për të ruajtur kriptomonedhën jashtë linje është përmes një portofol letre. Një portofol letre është një portofol që mund ta krijoni nga faqet e internetit të caktuara. Më pas prodhon çelësat publikë dhe privatë që i printoni në një copë letër. Mundësia për të hyrë në kriptomonedhë në këto adresa është e mundur vetëm nëse e keni atë copë letre me çelësin privat. Shumë njerëz i laminojnë këto kuleta letre dhe i ruajnë në kasaforta në bankën e tyre apo edhe në një kasafortë në shtëpinë e tyre. Këto kuleta janë të destinuara për investime me siguri të lartë dhe afatgjata, sepse nuk mund të shesësh ose tregtosh shpejt bitcoin të ruajtur në këtë mënyrë.

Një lloj më i zakonshëm i portofolit të ftohtë është një portofol harduer. Një portofol harduerësh është zakonisht një pajisje USB që ruan çelësat privatë të një përdoruesi në mënyrë të sigurt jashtë linje. Kuleta të tilla kanë përparësi serioze ndaj kuletave të nxehta, sepse ato nuk janë të prekura nga viruset që mund të infektojnë kompjuterin e dikujt. Me kuletat e harduerit, çelësat privatë nuk vijnë kurrë në kontakt me kompjuterin tuaj të lidhur me rrjetin ose me softuerin potencialisht të cenueshëm. Këto pajisje janë gjithashtu zakonisht me burim të hapur, duke i lejuar komunitetit të përcaktojë sigurinë e tyre përmes auditimeve të kodit në vend që një kompani të deklarojë se ato janë të sigurta për t’u përdorur.

Kuletat e ftohta janë mënyra më e sigurt për të ruajtur bitcoin ose kriptomonedha të tjera. Por ato kërkojnë më shumë njohuri teknike për t’u vendosur.

Një mënyrë e mirë për të konfiguruar kuletat tuaja është të keni tre gjëra: një llogari shkëmbimi për blerjen dhe shitjen, një portofol të nxehtë për të mbajtur sasi të vogla deri në mesatare të kriptove që dëshironi të tregtoni ose shisni, dhe një portofol të ftohtë harduerësh për të ruajtur pronat më të mëdha. kohëzgjatje afatgjata.

Si të blini Bitcoin me PayPal

Ju gjithashtu mund të blini bitcoin përmes procesorit të pagesave PayPal Holdings, Inc. ( PYPL ). Ka dy mënyra për të blerë bitcoin duke përdorur PayPal . Mënyra e parë dhe më e përshtatshme është blerja e kriptomonedhave duke përdorur llogarinë tuaj PayPal që është e lidhur me një mekanizëm pagese, si një kartë debiti ose një llogari bankare. Opsioni i dytë është të përdorni bilancin e llogarisë tuaj PayPal për të blerë kriptovaluta nga një ofrues i palës së tretë. Ky opsion nuk është aq i përshtatshëm sa i pari, sepse shumë pak sajte të palëve të treta lejojnë përdoruesit të blejnë bitcoin duke përdorur butonin PayPal.

Katër kriptovaluta—Bitcoin, Ethereum, Litecoin dhe Bitcoin Cash — mund të blihen direkt përmes PayPal.9Me përjashtim të atyre që jetojnë në Hawaii, banorët e të gjitha shteteve mund të përdorin llogaritë e tyre ekzistuese PayPal ose të krijojnë të reja. Ju gjithashtu mund të përdorni kriptovalutat tuaja për të blerë produkte dhe shërbime përmes funksionit “Checkout With Crypto”.10

Për të krijuar një llogari kripto me PayPal, kërkohet informacioni i mëposhtëm: emri, adresa fizike, data e lindjes.

Nuk është e mundur të përdorni një kartë krediti për të blerë Bitcoin duke përdorur PayPal. Gjatë procesit të blerjes, PayPal do të shfaqë një çmim për kriptomonedhën. Por ky çmim është subjekt i ndryshimit të shpejtë për shkak të paqëndrueshmërisë së tregjeve të kriptomonedhave. Është një ide e mirë të siguroheni që të keni më shumë se çmimi që keni buxhetuar për blerjen në llogarinë tuaj bankare. 

Kur blini bitcoin direkt nga PayPal, ai fiton para nga përhapja e kriptove ose diferenca midis çmimit të tregut të Bitcoin dhe kursit të tij të këmbimit me USD. Kompania gjithashtu ngarkon një tarifë transaksioni për çdo blerje. Këto tarifa varen nga shuma në dollarë e blerjes. Për shembull, një tarifë e sheshtë prej 0,50 dollarë ngarkohet për blerjet midis 100 dhe 200 dollarë. Pas kësaj, tarifa është një përqindje e shumës së përgjithshme të dollarit. Për shembull, një tarifë prej 2% të shumës totale ngarkohet për blerjet e kriptove midis 100 dhe 200 dollarë.12

Një disavantazh i blerjes së kriptomonedhave përmes PayPal është se nuk mund ta transferoni kripto-n jashtë platformës së procesorit të pagesave. Prandaj, nuk është e mundur që ju të transferoni bitcoin-in tuaj të blerë nga portofoli i PayPal në një portofol të jashtëm kripto ose në portofolin tuaj personal.11

Disavantazhi tjetër i përdorimit të PayPal është se shumë pak shkëmbime dhe tregtarë online lejojnë përdorimin e procesorit të pagesave për të blerë pagesën. eToro është ndër të paktët tregtarë në internet që lejojnë përdorimin e PayPal për të blerë bitcoin në platformën e tij.13

Si të blini Bitcoin me një kartë krediti

Procesi i blerjes së bitcoin me karta krediti është i ngjashëm me procesin e blerjes së tij me karta debiti ose përmes transfertave të automatizuara të kleringut (ACH) . Do t’ju duhet të vendosni të dhënat e kartës suaj të kreditit me bursën ose firmën e tregtimit në internet dhe të autorizoni transaksionin. Në përgjithësi, megjithatë, nuk është një ide e mirë të blini bitcoin me karta krediti. Ka disa arsye për këtë.

Së pari, jo të gjitha shkëmbimet lejojnë blerjen e bitcoin me karta krediti për shkak të tarifave të përpunimit dhe rrezikut të mashtrimit. Ky vendim mund të funksionojë në interesin më të mirë të klientëve. Kjo për shkak se përpunimi i kartës së kreditit mund të vendosë tarifa shtesë për transaksione të tilla. Kështu, përveç pagesës së tarifave të transaksionit, do të përfundoni me tarifa përpunimi që shkëmbimi mund t’ju kalojë.

Arsyeja e dytë është se blerjet me kartë krediti mund të jenë të shtrenjta. Lëshuesit e kartave të kreditit i trajtojnë blerjet e bitcoin si paradhënie në para dhe ngarkojnë tarifa dhe norma interesi të majme për këto përparime. Për shembull, American Express dhe Chase të dy numërojnë blerjet e kriptomonedhave si transaksione paradhënie në para. Kështu, nëse blini bitcoin me vlerë 100 dollarë duke përdorur një kartë American Express, do të paguani 10 dollarë (tarifa aktuale e paradhënies në para për transaksione të tilla) plus një tarifë përqindje vjetore prej 25%. Për më tepër, kompania e kartave të kreditit gjithashtu ju kufizon në 1000 dollarë blerje bitcoin në muaj.14

Një metodë indirekte e blerjes së bitcoin duke përdorur një kartë krediti është të merrni një kartë krediti për shpërblime Bitcoin. Kartat e tilla funksionojnë si karta juaj e kreditit tipik i shpërblimeve, përveçse ato ofrojnë shpërblime në formën e bitcoin. Pra, ata investojnë paratë e fituara nga blerjet në Bitcoin. Një shembull i një karte shpërblimi Bitcoin është karta e kreditit BlockFi Bitcoin Rewards.15Kujdes, megjithatë, se tarifat vjetore për këto karta mund të jenë të larta dhe mund të ketë kosto shtesë që lidhen me konvertimin e monedhave fiat në kripto.

Megjithëse shkëmbimet si Coinbase ose Binance mbeten ndër mënyrat më të njohura për të blerë Bitcoin, ato nuk janë mënyra e vetme.

Mënyra alternative për të blerë Bitcoin

ATM-të e Bitcoin

ATM-të e Bitcoin veprojnë si shkëmbime bitcoin personalisht. Individët mund të fusin para në një makinë dhe ta përdorin atë për të blerë bitcoin që më pas transferohet në kuletat online për përdoruesit. ATM-të e Bitcoin janë bërë gjithnjë e më të njohura vitet e fundit—madje edhe gjigandi i shitjes me pakicë Walmart Inc. ( WMT ) po teston një program pilot që do t’u ofrojë klientëve të tij mundësinë e blerjes së bitcoin. Radari i ATM-ve të monedhës mund të ndihmojë në gjurmimin e makinerive më të afërta.

Megjithatë, ATM-të janë një opsion i shtrenjtë. Ka dy tarifa që lidhen me blerjet e bitcoin në ATM: një tarifë blerjeje dhe një tarifë konvertimi për konvertimin e një monedhe fiat në bitcoin. Të dyja tarifat janë mjaft të pjerrëta në krahasim me ato të opsioneve të tjera. Për shembull, tarifa mesatare e blerjes në mbarë botën në ATM-të e Bitcoin është 8.4% (e shumës së blerjes) dhe 5.4% për shitjet në ATM.16   

Sidoqoftë, kini parasysh se ATM-të e Bitcoin kanë kërkuar gjithnjë e më shumë ID të lëshuara nga qeveria që nga fillimi i vitit 2020.

Shkëmbimet P2P

Ndryshe nga shkëmbimet e decentralizuara, të cilat përputhen me blerësit dhe shitësit në mënyrë anonime dhe lehtësojnë të gjitha aspektet e transaksionit, ka disa shërbime shkëmbimi peer-to-peer (P2P) që ofrojnë një lidhje më të drejtpërdrejtë midis përdoruesve. LocalBitcoins është një shembull i një shkëmbimi të tillë. Pas krijimit të një llogarie, përdoruesit mund të postojnë kërkesa për të blerë ose shitur bitcoin, duke përfshirë informacione rreth mënyrave të pagesës dhe çmimeve. Përdoruesit më pas shfletojnë listat e ofertave për blerje dhe shitje, duke zgjedhur partnerët tregtarë me të cilët dëshirojnë të bëjnë transaksione.

LocalBitcoins lehtëson disa aspekte të tregtisë. Megjithëse shkëmbimet P2P nuk ofrojnë të njëjtin anonimitet si shkëmbimet e decentralizuara, ato u japin përdoruesve mundësinë të bëjnë blerje për ofertën më të mirë. Shumë nga këto shkëmbime ofrojnë gjithashtu sisteme vlerësimi në mënyrë që përdoruesit të kenë një mënyrë për të vlerësuar partnerët e mundshëm tregtarë përpara se të kryejnë transaksione.

Brokerat kryesore  

Shumë pak brokera të zakonshme ofrojnë aftësi blerjeje dhe tregtimi bitcoin për shkak të pasigurisë që rrethon statusin rregullator të kriptomonedhave. Robinhood Markets, Inc. ( HOOD ), një aplikacion i popullarizuar nga investitorët me pakicë, është një shkëmbim që ofron lehtësira të tregtimit të kriptove. Ajo ngarkon 0% komision për tregtimin dhe blerjet e kriptomonedhave dhe fiton para nga pagesa për rrjedhën e porosive , duke e kaluar vëllimin e saj të tregtimit në platforma të tjera tregtare ose ndërmjetësime.17

Mungesa e një tarife komisioni mund të jetë një perspektivë joshëse për fillestarët, por ka disa kapje për këtë ofertë. Së pari, Robinhood nuk ka gjerësinë e veçorive dhe monedhave të ofruara nga shkëmbime të shquara të kriptove si Coinbase . Robinhood kishte mundësuar tregtimin në platformën e saj për shtatë kriptovaluta: Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Bitcoin SV, Dogecoin dhe Ethereum Classic.18Në të kundërt, ju mund të tregtoni më shumë se 100 kriptovaluta në Coinbase.19

Bursa ofron gjithashtu lloje të ndryshme porosish për të minimizuar rrezikun dhe kompensuar humbjet gjatë tregtimit. 

Platforma Robinhood gjithashtu nuk ka një portofol të pritur. Prandaj, nëse doni të blini kriptomonedha përmes Robinhood, do t’ju duhet të merrni parasysh kostot shtesë për një ofrues të portofolit në internet.

Bitcoin dhe investime të tjera në kriptovaluta NUK mbrohen nga sigurimet nga Korporata e Mbrojtjes së Investitorëve me Vlerë (SIPC) . Në brokerat e rregullta, agjencia mbron nga humbja e letrave me vlerë dhe parave të gatshme në llogaritë e brokerimit që përmbajnë deri në 500,000 dollarë, me një limit prej 250,000 dollarësh në para.20Ky lehtësi nuk është i disponueshëm për klientët e shkëmbimeve të kriptomonedhave. Shkëmbimet e kriptomonedhave si Coinbase kanë sigurim krimi për të mbrojtur infrastrukturën e tyre kundër hakimeve. Por ky sigurim nuk i mbron klientët individualë nga vjedhja e fjalëkalimit.21 

Si të shesësh Bitcoin

Ju mund ta shisni bitcoin në të njëjtat vende ku keni blerë kriptomonedhën, si shkëmbimet e kriptomonedhave dhe platformat P2P. Në mënyrë tipike, procesi i shitjes së bitcoin në këto platforma është i ngjashëm me procesin e blerjes së tij.

Për shembull, mund t’ju kërkohet vetëm të klikoni një buton dhe të specifikoni një lloj porosie (dmth. nëse kriptomonedha duhet të shitet menjëherë me çmimet e disponueshme ose nëse duhet të shitet për të kufizuar humbjet) për të kryer shitjen. Në varësi të përbërjes së tregut dhe kërkesës në vend, çmimi i ofertës për Bitcoin mund të ndryshojë. Për shembull, shkëmbimet në Korenë e Jugut tregtuan bitcoin me një të ashtuquajtur premium kimchi gjatë rritjes së çmimeve të tij në vitin 2018.  

Shkëmbimet e kriptomonedhave ngarkojnë një përqindje të shumës së shitjes së kriptove si tarifa. Për shembull, Coinbase ngarkon 2.49% të shumës së përgjithshme të transaksionit si tarifa.22

Shkëmbimet në përgjithësi kanë kufij ditor dhe mujor të tërheqjes. Prandaj, paratë e gatshme nga një shitje e madhe mund të mos jenë menjëherë të disponueshme për tregtarin. Sidoqoftë, nuk ka kufizime në sasinë e kriptomonedhës që mund të shisni.

Cilat janë hapat për të blerë Bitcoin?

Procesi i blerjes së bitcoin përbëhet nga katër hapa: zgjedhja e një vendi ose shkëmbimi për të bërë porosinë tuaj, zgjedhja e një mënyre pagese dhe sigurimi i ruajtjes së sigurt për kriptomonedhën tuaj të blerë. Në varësi të llojit të vendit të zgjedhur në hapin e parë, mund të ketë hapa shtesë të përfshirë në proces. Për shembull, nëse blini kriptomonedhën përmes Robinhood, mund t’ju duhet të merrni parasysh kostot shtesë për një portofol në internet dhe kujdestarinë e bitcoin-it tuaj, sepse ai nuk ofron këto shërbime.

Cilat janë vendet më të njohura për blerjen e Bitcoin?

Vendet më të njohura për blerjen e bitcoin janë shkëmbimet e kriptomonedhave, brokerat (kripto dhe të zakonshme) dhe shërbimet e pagesave si PayPal. Ju gjithashtu mund të blini Bitcoin nga shkëmbimet P2P. Për pronësinë indirekte të bitcoin, ju mund të investoni në kompani që mbajnë kriptomonedhën në bilancet e tyre, të tilla si Tesla, Inc. ( TSLA ) ose MicroStrategy Incorporated ( MSTR ).2324 

Sa duhet të pres të paguaj për të blerë Bitcoin?

Në mënyrë tipike, çmimi për blerjen e bitcoin përbëhet nga një tarifë për tregti plus koston për të kthyer një monedhë fiat (në përgjithësi dollarë) në bitcoin. (Shkëmbimet e kriptomonedhave dhe shërbimet e pagesave fitojnë para nga kjo përhapje konvertimi.) Tarifa për tregti është një funksion i shumës së dollarit të tregtisë. Një shumë më e lartë e tregtisë do të sjellë tarifa më të larta. Kostoja e përgjithshme e blerjes varet gjithashtu nga veçoritë e ofruara nga vendi. Për shembull, Robinhood aktualisht nuk ofron një portofol në internet për ruajtjen e bitcoin. Prandaj, do t’ju duhet të buxhetoni për kostot e portofolit në internet për blerjen tuaj.  

Përveç shkëmbimeve të kriptomonedhave, ku mund të blej tjetër Bitcoin?

Ju gjithashtu mund të blini bitcoin në vendet e mëposhtme: 

  • Përmes ATM-ve të Bitcoin
  • Nëpërmjet shërbimeve të pagesave online si PayPal
  • Në brokerat kryesore si Robinhood

A mbrohet blerja ime e Bitcoin nga SIPC?

Jo, blerja juaj e bitcoin nuk mbrohet nga SIPC.20Në shkëmbime të caktuara, si Coinbase, bilancet fiat në llogaritë individuale mund të jenë të siguruara nga FDIC deri në 250,000 dollarë për llogari.21

Në fund të fundit

Procesi për blerjen e bitcoin është pak më i komplikuar sesa procesi i blerjes së kapitalit të rregullt ose aksioneve. Kjo është kryesisht për shkak se ekosistemi dhe infrastruktura e kriptomonedhës nuk janë aq të zhvilluara sa ato të tregtimit të zakonshëm.

Procesi i blerjes së bitcoin përbëhet nga katër hapa: zgjedhja e një shërbimi ose vendi për blerjen, lidhja me një mënyrë pagese, vendosja e një porosie dhe sigurimi i ruajtjes së sigurt për kriptomonedhën tuaj të blerë. Secili prej këtyre hapave kërkon kërkime dhe një vlerësim të kujdesshëm të avantazheve dhe disavantazheve të secilit shërbim. Ju gjithashtu mund të blini bitcoin në ATM-të e Bitcoin ose nga shërbimet e pagesave si PayPal dhe brokerat kryesore si Robinhood.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button