PolitikTeknologji

Rama thot se Shqipëria mundet të zbulojë së shpejti një fushë të rëndësishme nafte e cila…

Kryeministri shqiptar Edi Rama tha të hënën në Holandë se Shell “mund” të ketë bërë një zbulim të rëndësishëm nafte në jug të vendit.

“Ka shenja që tregojnë se mund të jemi pranë një zbulimi shumë të rëndësishëm të naftës dhe gazit që do të ketë një ndikim të madh jo vetëm në të ardhmen e vendit tonë, por do të luajë një rol edhe në të ardhmen e energjisë në Europë”, tha Rama. tha.

Rama është aktualisht në një vizitë në Holandë, ku takoi kryeministrin Mark Rutte, teksa po përpiqet të tërheqë krerët e shteteve të BE-së për caktimin e një date për bisedimet e para të anëtarësimit të Shqipërisë në BE.

Ministrja e Infrastrukturës dhe Energjisë, Belinda Balluku, konfirmoi se Shqipëria “do të jetë në gjendje të prodhojë sasi të rëndësishme nafte dhe gazi.

“Shell tashmë po punon në Shqipëri prej disa kohësh dhe ne po presim me padurim rezultatet e eksplorimit, i cili do të jetë një zbulim i madh”, tha Balluku. “Do të jetë 40 për qind gaz dhe 60 për qind naftë,” shtoi ajo.

Si Balluku ashtu edhe Rama pranuan se Shell “nuk ka dhënë” të dhëna apo detaje se çfarë mund të pritet. Megjithatë, të dy dukeshin të bindur se do të ishte një lajm pozitiv.

Ata i referoheshin fushës naftëmbajtëse të Shpiragut që ndodhet në jug të Shqipërisë rreth malit gëlqeror të Shpiragut. Fusha u eksplorua për herë të parë në vitin 2001 nga Occidental Petroleum, e cila vendosi të mos përpiqet ta zhvillojë atë për shfrytëzim.

Megjithatë, që atëherë, Shell dhe investitorë të tjerë kanë shpenzuar dhjetëra milionë euro për shpimin e katër puseve provë të cilat shkojnë në më shumë se 6,000 metra thellësi me shpresën për rezultate.

Manas Petroleum, një kompani tjetër, shpoi një pus provë të njohur si Shpirag 2 në vitin 2012, e ndjekur nga Shell, e cila mori përsipër në 2016 me puset provë Shpirag 3 dhe 4.

Në deklaratën e fundit për shtyp për këtë çështje në vitin 2019, Shell konfirmoi zbulimin e mundshëm të naftës atje, por shtoi se ende nuk kishte vendosur nëse do të investonte më shumë në shfrytëzim apo jo.

Nafta u zbulua për herë të parë në Shqipëri pothuajse një shekull më parë, ndërsa zbulimet e fundit të mëdha datojnë gjashtë dekada më parë, me vetëm fusha të vogla të zbuluara që atëherë.

Pas rënies së komunizmit në 1991, disa kompani të huaja shpenzuan shuma të mëdha për të kërkuar naftë në breg dhe jashtë bregut në Shqipëri – pa shumë rezultat.

Për vite të tëra, besohej se zbulimet e mëparshme të puseve të cekët, vetëm disa qindra metra të thellë, ishin flukse migratore nga një burim shumë më i madh, i vendosur shumë më thellë.

Si Manas ashtu edhe Shell kanë thënë se besojnë se fusha e naftës në Shpirag është ekuivalente në mjedisin e saj gjeologjik me fushat e mëdha Val D’Agri dhe Tempa Rossa në Itali, të cilat u zbuluan në vitin 1989 dhe aktualisht prodhojnë rreth 50,000 fuçi naftë në ditë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button