BiznesTeknologji

Rivalët e Teslës marrin lajme të mira nga administrata e Bidenit

Industria e automjeteve elektrike (EV) dominohet kryesisht nga kompania e Elon Musk Tesla  ( TSLA ) – Get Tesla Inc. Report . Tesla ka një vlerë neto të vlerësuar prej 931.51 miliardë dollarë që nga 2 gushti 2022 dhe konsiderohet lideri i tregut në SHBA për shitjet e automjeteve elektrike me bateri.

Tesla ka pasur prej kohësh një bastion në tregun e automjeteve elektrike falë prezantimeve të hapura të Musk, megjithëse shumë lojtarë të tjerë kanë hyrë në rrjet që atëherë, duke përfshirë markat e njohura si Ford  ( F ) – Get Ford Motor Company Report  dhe biznese më të reja si p.sh. Polestar  ( PSNY ) – Merr Raportin e Kufizuar të Polestar Automotive Holding UK .

Ajo gjithashtu ndërtoi rrjetin e vet të supermbushësve në të gjithë vendin për t’i lejuar klientët e saj të bëjnë më lehtë udhëtimet në distanca të gjata. 

Tani, falë një njoftimi të ri nga administrata Biden, gjërat do të bëhen pak më të lehta për pjesën tjetër të industrisë së EV.

Një Rrjet Kombëtar i Karikimit të Automjeteve Elektrike

Në një njoftim zyrtar më 2 gusht, administrata Biden mori një angazhim për të krijuar një rrjet kombëtar prej 500,000 karikuesish të automjeteve elektrike deri në vitin 2030. Kjo do të krijohet nga Departamenti i Transportit dhe Energjisë i SHBA-së, me përpjekje lehtësuese nga të 50 shtetet amerikane, Distrikti i Kolumbisë dhe Puerto Riko.

Departamenti i Transportit vuri në dukje në prill se “për shoferët që bëjnë udhëtime më të gjata përgjatë rrugëve ndërshtetërore dhe autostradave të vendit, karikimi i shpejtë është veçanërisht kritik, megjithatë ka më pak se 4,800 stacione të tarifimit të fakteve jo-Tesla DC në nivel kombëtar”.

Sekretarja e Energjisë Jennifer M. Granholm tha në një deklaratë “planet tona për të ndërtuar një rrjet kombëtar të ndërlidhur të karikimit të EV [janë] dëshmi se Amerika është e përgatitur të veprojë sipas thirrjes së Presidentit Biden për të modernizuar sistemin kombëtar të autostradave dhe për të ndihmuar amerikanët të ngasin energjinë elektrike”. Ajo parashikoi se programi “do të nxisë ekonomitë lokale, do të forcojë pavarësinë tonë nga paqëndrueshmëritë e lëndëve djegëse fosile dhe do të sigurojë që shkretëtirat e ngarkimit të automjeteve elektrike janë një gjë e së kaluarës”.

Plumbi Elon Musk
Elon Musk

Për të filluar planet për rrjetin kombëtar të karikimit të automjeteve elektrike, 5 miliardë dollarët e parë do të shpenzohen nga financimi i formulës së Ligjit për Infrastrukturën Bipartizane (i cili do të bëhet i disponueshëm gjatë pesë viteve të ardhshme). 

Pete Buttigieg, Sekretari i Transportit i SHBA-së, deklaroi: “Ne do të vazhdojmë të punojmë ngushtë me të pesëdhjetë shtetet, DC dhe Puerto Rico për të siguruar që karikuesit EV në të gjithë vendin të jenë të përshtatshëm, të përballueshëm, të besueshëm dhe të aksesueshëm për të gjithë amerikanët”.

Më shumë karikues i bëjnë EV-të më të aksesueshme

Tesla Charging Stations Lead JS
Stacionet e karikimit TeslaBETANCUR/AFP nëpërmjet Getty Images

Ndërsa rrjetet e karikuesve EV sigurisht po rriten falë kompanive të tilla si ChargePoint  ( CHT ) – Get ChargePoint Holdings Inc. Report  dhe EVGo  ( EVGO ) – Get EVgo Inc. Report , ato priren të jenë të përqendruara në qytetet e mëdha, duke e bërë të pamundur për pronarët në zonat rurale për t’u siguruar që mund të karikojnë baterinë e makinës së tyre kur është e nevojshme.

Megjithatë, falë njoftimit, ky problem duhet të vazhdojë të tkurret gjatë tetë viteve të ardhshme, duke i bërë EV-të një opsion më të aksesueshëm për ata që nuk jetojnë në qytete të mëdha.

Njoftimi mbështet iniciativat e ndryshimeve klimatike të shpallura nga Biden më 20 korrik , të cilat përfshijnë FEMA-n duke vënë 2.3 milionë dollarë për programin e saj Ndërtimi i Infrastrukturës Rezistente dhe Komuniteteve dhe lirimin e 385 milionë dollarëve për Programin e Ndihmës për Energjinë e Shtëpisë me të ardhura të ulëta për të ndihmuar familjet me kostot e shtëpisë.

Administrata synon gjithashtu të zgjerojë mundësitë e erës në det të hapur me një propozim për Zonat e para të Energjisë së Erës që do të krijohen në Gjirin e Meksikës. Një sipërfaqe prej 700,000 hektarësh, ajo potencialisht mund të furnizojë më shumë se tre milionë shtëpi në të ardhmen.

Burimet:

thestreet.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button