Politik

Kush Ishte Enver Hoxha para se te behej diktator?

Si sundimtar i atij vendi për 40 vjet pas Luftës së Dytë Botërore , ai detyroi transformimin e tij nga një relike gjysmëfeudale e Perandorisë Osmane në një ekonomi të industrializuar me shoqërinë më të kontrolluar në Evropë.

Ju lutem klikoni like tek faqja jone!

Hoxha, djali i një tregtari musliman rrobash, studioi në liceun francez në Korqë dhe thuhet gjithashtu në Shkollën Teknike Amerikane në Tiranë . Më 1930 shkoi me bursë shtetërore në Universitetin e Montpellier-it në Francë dhe më pas nga viti 1934 deri në vitin 1936 ishte sekretar në konsullatën e përgjithshme shqiptare në Bruksel dhe studioi për drejtësi në universitetin atje. Pas kthimit në Shqipëri në vitin 1936, ai u bë mësues në shkollën e tij të vjetër në Korqë.

Në vitin 1939, kur Italia pushtoi Shqipërinë, Hoxha u pushua nga detyra e mësuesit për refuzimin e anëtarësimit në Partinë Fashiste Shqiptare të sapoformuar dhe hapi një dyqan duhani në Tiranë, i cili u bë selia e një celule komuniste. Pasi Gjermania pushtoi Jugosllavinë në vitin 1941, komunistët jugosllavë e ndihmuan Hoxhën të themelonte Partia Komuniste Shqiptare (më pas u quajt Partia e Punës). Hoxha u bë sekretar i parë i Komitetit Qendror të partisë dhe komisar politik i Ushtrisë Nacional çlirimtare të dominuar nga komunistët. Ai ishte kryeministër i Shqipërisë nga çlirimi i saj në 1944 deri në 1954, duke mbajtur njëkohësisht ministrinë e punëve të jashtme nga viti 1946 deri në 1953. Si sekretar i parë i Komitetit Qendror të Partisë së Punës, ai mbajti kontrollin efektiv të qeverisë deri në vdekjen e tij.

Ekonomia e Shqipërisë u revolucionarizua nën sundimin e gjatë të Hoxhës. Toka bujqësore u konfiskua nga pronarët e pasur të tokave dhe u mblodh në ferma kolektive që përfundimisht i mundësuan Shqipërisë të bëhej pothuajse plotësisht e vetë-mjaftueshme në kulturat ushqimore. Industria, e cila më parë kishte qenë pothuajse inekzistente, mori shuma të mëdha investimesh, kështu që në vitet 1980 ajo ishte rritur duke kontribuar më shumë se gjysmën e produktit kombëtar bruto . Elektriciteti u soll në çdo rreth rural, epidemitë e sëmundjeve u zhdukën dhe analfabetizmi u bë një gjë e së kaluarës.

Ju lutem klikoni like tek faqja jone!

Megjithatë, për të zbatuar programin e tij radikal, Hoxha iu drejtua taktikave brutale staliniste. Qeveria e tij burgosi, ekzekutoi ose internoi mijëra pronarë tokash, udhëheqës të klaneve rurale, klerikë myslimanë dhe të krishterë, fshatarë që i rezistuan kolektivizimit dhe zyrtarë të pabesë të partisë. Prona private u konfiskua nga shteti; të gjitha kishat, xhamitë dhe institucionet e tjera fetare u mbyllën; dhe të gjitha përpjekjet kulturore e intelektuale u vunë në shërbim të socializmit dhe të shtetit.

Sa nacionalist i flaktë aq edhe komunist, Hoxha dënonte çdo shtet komunist që kërcënonte pushtetin e tij apo sovranitetin e Shqipërisë. Në vitin 1948 ai ndërpreu marrëdhëniet me Jugosllavinë dhe lidhi një aleancë me Bashkimin Sovjetik . Pas vdekjes së liderit sovjetik Jozef Stalin, për të cilin Hoxha kishte një admirim të përjetshëm, marrëdhëniet e tij me Nikita Hrushovin u përkeqësuan derisa Hoxha u shkëput plotësisht me të në vitin 1961. Më pas ai krijoi lidhje të ngushta me Kinën, duke u shkëputur me atë vend në vitin 1978 pas vdekja e Mao Ce Zong dhe afrimi i Kinës me Perëndimin. Që atëherë, Hoxha hodhi poshtë të gjitha fuqitë e mëdha botërore, duke deklaruar se Shqipëria do të bëhej një republikë model socialiste më vete.

Ju lutem klikoni like tek faqja jone!

Për të siguruar vazhdimësinë e një brezi të ri udhëheqësish, Hoxha në vitin 1981 urdhëroi ekzekutimin e disa zyrtarëve kryesorë të partisë dhe qeverisë. Më pas ai u tërhoq në pension, duke ia kaluar shumicën e funksioneve shtetërore Ramiz Alisë, i cili e pasoi pas vdekjes së tij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button